U svom filmu: Pale (sam) na netu

Davne 1991. godine danas već legendarni profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Predrag Pale doveo je internet u Hrvatsku, a danas kao računalni forenzičar najbolje zna kakve je zamke donijela digitalna revolucija. Ugostila ga je Tončica Čeljuska u emisiji U svom filmu.

Već na samim počecima interneta u Hrvatskoj Predragu Pali i njegovim kolegicama i kolegama iz Računalnog centra SRCE bilo je jasno što će se dogoditi u budućnosti.

- Znali smo da će internet ući u svaku poru društva – da ćemo raditi na daljinu, školovati se na daljinu… Već prvih dana posebno mi je privlačna bila ideja o korištenju interneta za obrazovanje. Ono što nismo predvidjeti su Facebook i mobiteli, rekao je Pale obrazloživši da su previdjeli psihologiju čovjeka.

Društvene mreže su, naime, ljudima omogućile da bude 'netko', a mobitel je ispunio potrebu da komuniciraju s drugima.

Internet u doba Domovinskog rata

Veliki značaj internet je u Hrvatskoj imao već u svojim prvim godinama, jer je u doba ratnih razaranja omogućio da naša zemlja ipak bude povezana sa svijetom.

- Kad se u Zagrebu dogodila prva uzbuna, zaključili smo da moramo napraviti tu mrežu zbog dva razloga: jedan je bio da pošaljemo informacije o tomu što se dešava u Hrvatskoj, a drugi da doskočimo tomu što će klasične komunikacije biti ometane ili uništene, prisjeća se Pale.

Uz to, već je tada bilo jasno da će nacionalno gospodarstvo u budućnosti sve više ovisiti o informacijskim tehnologijama.

Prijetnje hakera

Hrvatsku mrežu Carnet već su 1994. godine žestoko napali hakeri iz SAD-a, koji su pokušali zavesti i naše mlade ljude.

- Nije bilo nikoga drugih osim nas, mi smo se s morali boriti s tim napadom. Prvi veliki napad bio je na Božić 1994. godine. Naši su glavni serveri prestali raditi i pola jutra nam je trebalo da shvatimo da nije kvar, nego napad, rekao je Pale.

Trebalo je 2-3 dana da se napad zaustavi, a domaće hakere su Pale i njegova ekipa uspješno vrbovali da počnu raditi pametne stvari za njih, a strane su prepustili da ih 'obrade' njihova sveučilišta.

Ovisnost mladih o internetu

Pogled na svijet mladih ljudi starije generacije često ne razumiju. Jedno rusko istraživanje bavilo se navikama tinejdžera:

- Zamoljeni su da 8 sati ne koriste mobitel i samo je troje došlo do kraja eksperimenta, a navodno su pokazivali i znakove anksioznosti, panike i sl. Tako da bi o toj temi trebalo raditi ozbiljna znanstvena istraživanja, zaključio je Pale.

Pogledajte snimku emisije Kod nas doma u kojoj je urednica Tončica Čeljuska s Predragom Palom razgovarala i o mnogim drugim temama vezanim za razvoj interneta, te njegovo korištenje ali i zaštitu od opasnosti koje donosi: