Film ‘Pouke o čovječnosti’ Branka Ištvančića nagrađen u Parizu

Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti' redatelja Branka Ištvančića osvojio je na 38. izdanju Međunarodnog festivala URTI Grand Prix for Author's Documentary u Parizu Brončanu medalju, jednu od četiri glavne nagrade za autorski dokumentarac.

‘Pouke o čovječnosti' govore o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. godine uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu, većinom srpske nacionalnosti.

- Danima nije bilo elementarnih uvjeta za život. Bez pitke vode i hrane ostalo je više od 300 teških psihičkih bolesnika i medicinsko osoblje. Pakračka bolnica konstantno je napadana, a posljednji odjel koji je ostao u ratnom zarobljeništvu bio je psihijatrijski, podsjeća se u priopćenju producenta.

- Kada je koncem rujna Banjalučki korpus došao na područje Pakraca počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu, a ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje ishodište je dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike, ističe se.

Film je nastao prema istoimenoj knjizi Veljka Đorđevića, pokretači projekta su Ištvančić i producent Antun Ivanković, a snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. i 2019.

URTI je filmsko udruženje koje organizira dodjelu nagrade za Radio Grand Prix i Grand Prix za autorski dokumentarni film. Svaki od dva žirija sastoji se od petnaest do dvadeset stručnjaka iz cijelog svijeta, koji izdvajaju radove koji su privukli najviše pažnje od strane njihove kvalitete i originalnosti.

Žiri koji su ove godine činili voditelji i menadžeri javnih televizijskih kanala iz Alžira, Belgije, Kameruna, Jordana, Kosova, Portugala i Rumunjske izabrali su deset dokumentarnih filmova koji su se natjecali za Veliku nagradu URTI za autorski dokumentarni film koji promiče humanističke vrijednosti, toleranciju i poštovanje.