Hrvatsko kazalište u Pečuhu - čuvar materinjeg jezika

Hrvatsko kazalište u Pečuhu jedino je profesionalno hrvatsko kazalište izvan granica naše zemlje. Kao živo središte hrvatske zajednice u tom gradu samostalno je počelo djelovati prije dva i pol desetljeća, a prije dvije  godine dobilo je svoj stalni dom.

U Mađarskoj živi više od 26 tisuća Hrvata, a samo u Pečuhu i okolici njih 16 tisuća. Stoga je za očuvanje materinjeg jezika Hrvatsko kazalište neizmjerno važno.

- Od najmanjeg uzrasta, pa do odrasle dobi u kazalištu se promiče i hrvatska kultura, i hrvatski običaji, pleše se, pjeva se i jako je lijepo biti ovdje u Pečuhu uz kazalište, Hrvatski centar Hrvatski klub 'August Šenoa', kaže generalni konzul RH u Pečuhu u Mađarskoj Drago Horvat.

Užurbani život itekako se odražava na obiteljske živote, pa je potreba za čuvanjem jezika sve veća: Nažalost, djeca sve manje i manje donose iz doma znanje hrvatskog jezika. Neki roditelji još govore hrvatski, ali moram reći da u zadnje vrijeme djeca gotovo uopće ne govore hrvatski, upozorava učiteljica Ediko Bošnjak Balasz.

Na najnovijoj premijeri, a riječ je o djelu 'Kuhari' autora i redatelja Gorana Smoljanovića, najmanji su naučili i neke nove riječi, a nakon premijere, gledatelji su bili presretni, što je za ekipu pogonsko gorivo.

- Radimo profesionalno kako najbolje možemo, znamo i umijemo, s ciljem ovog kazališta da hrvatski jezik i kultura nastave živjeti dalje na ovim prostorima i da se razvijaju, napominje Goran Smoljanović.

Smoljanović nastupa i u jednoj od uloga, a pridružili su mu se glumci Ivan Pokupić i 
Dejan Fajfer, koji nam kaže da je, čim je došao u Pečuh, počeo surađivati s Hrvatskim kazalištem: Ta se suradnja nastavlja, i tko zna, idemo dalje, super je sve, smatra Fajfer.

- Interaktivna edukativna predstava 'Kuhari' temelji se na principu didaktičkog kazališta Bertolda Brechta te slapstick komedije, prema uzoru na velikane poput Chaplina i Keatona, ističe Goran Smoljanović.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila JE u Pečuhu i uoči premijere razgovarala s ravnateljem Hrvatskog kazališta u Pečuhu Slavenom Vidakovićem te autorom i redateljem predstave Goranom Smoljanovićem:



Riječ je o interaktivnoj predstavi kojom se malim gledateljima nastoji, kroz igru i šalu, približiti hrvatski jezik, a redatelju Smoljanoviću, koji u pečuškom kazalištu radi od 2008. godine, ovo je druga interaktivna predstava za najmlađe, nakon uspješnice 'Majstori'.
- Poruka predstave više se odnosi na mogućnosti hrvatskog govornog jezika koji se uči kroz igru. Šaljivi elementi privlače pozornost mališana koji sudjeluju u predstavi, kaže redatelj.

Radnja je smještena u kuhinju, gdje slavni kuhar zajedno s pomoćnikom neuspješno nastoji zadovoljiti prohtjeve prezahtjevnog gosta.

- Raduje nas ova premijera i nadamo se da će je mala publika dobro prihvatiti, rekao je uoči premijere ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh Slaven Vidaković koji dodaje da je kazalište u kojem se igraju predstave na hrvatskom jeziku jako važno za našu zajednicu u tom kraju: Posebice je tako kada je riječ o najmlađima koji od najranijih dana trebaju steći naviku posjećivanja kazališnih predstava, ističe Vidaković.

A da su na pravo putu,  nema dvojbe jer pokazali su da se može: od male pozornice s tek 70 mjesta narasli su do velike ustanove - suvremenog kazališta s novom scenom, gledalištem i zanimljivim repertoarom.

- Svake godine radimo 4 nove premijere, i uvijek je jedna dječja premijera. Radimo svakako i klasike i komedije i pučke predstava što je jako važno zato jer naši Hrvati ovdje u Mađarskoj inače žive po selima, ističe ravnatelj Vidaković.

Godišnje odigraju malo manje od stotinjak predstava u Pečuhu, ali i na gostovanjima, a u četvrt stoljeća neprekidnog djelovanja izveli su ih više od dvije tisuće.

Sljedeći je cilj stvoriti stalni glumački ansambl jer kazalište bez glumaca nije kazalište. Nadaju se kako bi već sljedeće godine mogli imati stalan ansambl od barem četiri glumca.

Na aktualnoj premijeri Hrvatskog kazališta u Pečuhu bila je i ekipa Vijesti iz kulture: