185. godina pjesme koja je postala hrvatska himna

'Horvatska domovina', pjesma Antuna Mihanovića, koja je postala hrvatska himna ‘Lijepa naša domovino’ prvi put je objavljena u ‘Danici’ br. 10, 14. ožujka 1835. godine. U subotu se tako navršava točno 185 godina od kada su riječi naše današnje himne ugledale svjetlo dana.

O toj će obljetnici bit će govora i na današnjem predavanju u Ogulinu. Predavanje će obuhvatiti teme koje se odnose na povijesni razvoj hrvatske državne himne, genezu njezina nastanka, politički kontekst, značaj i modalitete od popijevke do narodne, nacionalne i državne himne.

- U mnoštvu tumačenja, komentara i prečesto nepoznavanja teme u posljednje vrijeme, trenutak je za temeljiti prikaz naše himne, napominju organizatori predavanja, koje će danas, 12. ožujka, održati profesor glazbene umjetnosti Tomislav Kučinić u Pučkom otvorenom učilištu u Ogulinu u 18 sati.

Zagrebački pravnik Antun Mihanović, jedan od pjesnika hrvatskog narodnog preporoda, napisao je domoljubnu pjesmu Horvatska domovina koja je postala temelj današnje himne - od 14 kitica uzete su prva, druga, pretposljednja i posljednja.

Uoči predavanja i obilježavanja godišnjice u emisiji Dobro jutro, Hrvatska o 'Lijepoj našoj' razgovarali smo s Tomislavom Kučinićem: