Obuljen Koržinek: Moguće otkazivanje okupljanja više od 100 ljudi

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je jutros uoči sjednice Vlade da će danas Nacionalni stožer civilne zaštite vjerojatno donijeti preporuku o otkazivanju okupljanja iznad 100 osoba.

Stožer, dakle, razmatra prijedlog da se na nacionalnoj razini zabrane sva okupljanja više od sto ljudi, a to su već učinili Županijski stožeri u Splitu, Varaždinu, a u Zagrebačkoj županiji donesena je takva preporuka.

- Danas će vjerojatno biti preporuka Stožera za civilnu zaštitu, kazala je ministrica na upit o mogućnosti da Nacionalni stožer u četvrtak preporuči otkazivanje okupljanja iznad 100 osoba, što je jučer najavio i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Trenutna je preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite odgoda okupljanja s tisuću i više osoba, a Obuljen Koržinek kazala je da se ‘veliki broj kulturnih događanja koja uključuju veći broj ljudi već odgodio’, dodavši da su na području Istre mjere restriktivnije zbog većeg rizika po stanovništvo.

Zbog opasnosti od širenja koronavirusa i odluka stožera Civilne zaštite već je zatvorena pulska Arena, a odgođen je ili otkazan niz događaja - od dodjele Porina i Statusa, Koncerta za život i Monte Librića, preko ZagrebDoxa i Dana arhitekata do Pričigina i Impulse festivala.

Ministrica kulture je poručila je da će upute za sve sektore i sva područja dati Nacionalni stožer civilne zaštite, a Ministarstvo kulture bit će u kontaktu s većim ustanovama i organizacijama oko odgoda i sustava financiranja, jer će im mjere protiv koronavirusa donijeti neke materijalne probleme.

U nastavku pročitajte popis do sada odgođenih ili otkazanih događaja:
Koronavirus: zatvorena pulska Arena; odgađa se sve više događaja