Nestanak leda na Grenlandu i Antarktici ubrzava se

Ledene ploče na Grenlandu i Antarktici gube masu šest puta brže u odnosu  na 1990-e zahvaljujući toplijim uvjetima, prenosi BBC. Sveobuhvatna analiza satelitskih podataka s oba pola neupitno pokazuje ubrzavanje trendova, kažu znanstvenici.

Grenland i Antarktika izgubili su 6,4 bilijuna tona leda od 1992. do 2017. a to je bilo dovoljno da se poveća razina mora u svijetu za 17,8 milimetara.

- To nije dobra vijest, kaže profesor Andrew Shepherd sa sveučilišta Leeds u Velikoj Britaniji.

- Danas ledene ploče pridonose trećini porasta razina mora dok je njihov doprinos 1990-ih bio prilično mali - oko pet posto. To ima važne implikacije za budućnost, za poplavljivanje obalnog područja ili za eroziju, kazao je za BBC.

Tim znanstvenika analizirao je mjerenja na polovima izvedena iz zraka u protekla tri desetljeća. Radi se o satelitima koji su pratili promjenu volumena, kretanje i težinu ledenih ploča.

Ključan je zaključak znanstvenika da brzina nestanka leda odgovara gornjoj granici očekivanja u usporedbi s modelima koje je koristio Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) kao referentno tijelo u svijetu.

Prema procjenama panela iz 2014. simulacije globalnog porasta razina mora tada su upućivale na srednju vrijednost od 53 centimetra do 2100.
No novo istraživanje upućuje na pesimističnije podatke i po njemu bi do kraja stoljeća porast razine mora bio 17 centimetara veći nego što je pokazao izračun IPCC-a.

- Ako se to obistini 400 milijuna ljudi bilo bi izloženo riziku poplavljivanja obala do 2100., rekao je Shepherd.

- Naše najnovije procjene znače da će se ono što čovjek očekuje ubrzati. Što god obalni gradovi planirali mora se ostvariti ranije, dodao je.

Grenland i Antarktika reagiraju na klimatske promjene na nešto drukčije načine. Gubitak leda na Južnom polu rezultat je otapanja zbog toplijeg oceana koji otapa rubove leda. Na Sjevernom polu dodatni je faktor i otapanje površinskog leda zbog toplijeg zraka.

U porastu razine mora od ukupno 17,8 mm doprinos otapanja leda na Grenlandu odgovoran je za 10,6 mm porasta a Antarktike za 7,2 mm. Godišnje se od 1990-ih na Grenlandu i Antarktici gubila 81 milijarda tona leda. Do drugog desetljeća 21. stoljeća to je poraslo na 475 milijarda tona godišnje.