Privatni zoološki vrt u Markovcu Našičkom

Jedna od aktivnosti na otvorenome može biti i posjet Zoološkom vrtu. Rješenjem Ministarstva poljoprivrede odnedavno imamo jedan više, i to privatni, od obitelji Bizik u Markovcu Našičkome.

U Markovcu Našičkom oko devedeset je životinjskih vrsta, sa svih kontinenata. Smještene su u 500 nastamba. Registracijom zoološkog vrta obitelj Bizik lakše će dolaziti do novca za gradnju nastamba i nabavu novih životinja. Najveći su izdaci, naravno - za hranu.

- Dnevno ide oko 30 kila mesa, oko 15 kila ribe i oko 50 kila žitarica. Tu je žito, kukuruz, zob i suncokret. Tu se daje sušeni kruh kao dodatak, kaže Alen Bizik, Zoološki vrt "Bizik", Markovac Našički.

Dio hrane se kupuje, a mnogo je i sponzora koji financijski pomažu. U vrtu rade samo članovi obitelji, među njima i Alenova sedamdesetogodišnja majka Nada.

- Ja dolazim i hranim životinje i čistim kod onih što bježe od mene.To su pernate, ptice močvarice, zečevi, koze, svinje. A ovo što je opasno, to prepuštam suprugu i sinu. Brinem o uređenju i ukrašavanju dvorišta, o cvijeću i zelenilu, Objašnjava Alen Bizik.

Alen ističe da je najviše sretan zbog sedamdeset i četverogodišnjeg oca Mirka, koji je prije šezdeset i pet godina počeo ovu obiteljsku priču.

- Volio bih možda da se ovo izmjesti na drugu lokaciju. Znači da se maknemo iz okruženja od grada, sela. Ali za to sve treba financije. Znači povlačenje sredstava iz europskih fondova i pomoć od grada i županije, kaže Alen Bizik.

Zbog teške ekonomske situacije upola se smanjio broj organiziranih posjeta djece, ali Bizikovi naglašavaju da opstanak vrta ni na trenutak nije došao u pitanje.