‘Fotomorfoze’ Rina Gropuzza

Ugledni riječki fotograf Rino Gropuzzo svojom se retrospektivom predstavio i zagrebačkoj publici. Na izložbi ‘Fotomorfoze’ u Muzeju za umjetnost i obrt pokazao je da je uspješan na više područja.

Rino Gropuzzo podjednako je atraktivan na područjima modne, reklamne, beauty, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije, a kako sam ističe, najvažnija je strast.

Gropuzzo se bavi fotografijom od ranih 1970-ih godina. U ranim 1980-ima posvećuje joj se profesionalno kada duže periode provodi u Parizu i Milanu te potom Ateni i Los Angelesu.

Gropuzzo je radio s nizom zvijezda iz svijeta filma i mode, od Brooke Shields i Otavija Missonija do Charlize Theron, koju je snimao na samom početku njezine karijere, dok je imala šesnaest godina.

U Hrvatsku se vratio 1998. i započeo plodnu suradnju s vodećim časopisima, marketinškim i turističkim  agencijama. Snimao je za Elle, Cosmopolitan, Playboy, Graziu, Penthouse, Globus.

Izložba je osmišljena prema ciklusima koji čine Gropuzzov opus: najznačajniji su ženski akt, pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.

‘Fotomorfoze’ su bile predstavljene u svibnju prošle godine u Palači Gopcevich u Trstu u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu, s kojom MUO ovim projektom nastavlja višegodišnju suradnju.

Kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Tomislav Čop, odabrao je za izložbu fotografije kojima naglašava slojevitost autorovog pristupa te njegov fotografski talent, pa je ona osmišljena po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima koji čine Gropuzzov opus.

Među njima su najznačajniji kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta, portreta i prikaza raščlanjena na figure snimljene u studiju, arhitekturalnom ambijentu (industrijske arheologije) i prirodi, narativni ciklusi, geometrizirajuća figuracija; pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.

Njegova retrospektiva u MUO ostaje otvorena do 5. travnja, a iz muzeja su priopćili da će ostati otvoreni za javnost, ali odgađaju sve najavljene programe javnog okupljanja.

MUO je izvijestio da i dalje ostaje otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu sve do drugačije odluke nadležnih tijela, pri čemu poduzima preporučene preventivne mjere u cilju zaštite posjetitelja i zaposlenika.

Na ulazu u Muzej postavljena su dezinfekcijska sredstva, a na više mjesta i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanim uz preventivnu zaštitu od koronavirusa.