"Grue" - priča o ponosu Savudrije

Savudrija. Najzapadnija točka i najzapadniji rt Hrvatske - Loko u Bašaniji. Prvo što se spomene jest ovaj svjetionik, a onda drvene dizalice ili „grue" na lokalnom govoru. Tako romantične, tako povijesne. Ponos tamošnjeg stanovništva i Hrvatske.

- Na uzor onih koji su prvi svjetioničari naši. Oni su neku željeznu gruu imali i onda pošto naši nisu mogli naći nešto baš ono pravo, izmislili su ove stupove od akacije, rekao je Silvano Pelizzon, član Udruge "Ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti Savudrijska batana - Batana salvorina".

Sa željeznom dizalicom je sve počelo. Stara je stotinjak godina. A onda su 1920-te, nastale one. Iako su drvene, akacija, ako se sječe u pravo vrijeme, tvrde, postaje poput čelika. Visoke su od 5 do 6 metara. Spas su za drvene batane.

- U Savudriji nismo imali jednu sigurnu lučicu, ljudi iz Bašanije posebno, njih jedno 30tak, svaki je imao, svaka familija je imala svoju batanicu i navečer ili kad nisu bili na ribolovu digli su te batanice, izvukli na sigurno, rekao je Pelizzon.

Sigurne su i za današnje plastične brodice. Jer ovdje nemilosrdno tuče jugozapadni vjetar, nazivaju ga lebićem - diže valove i lomi barke. A ovi su čamci dio savudrijske tradicije. Batane salvorine. Tako posebne, tako jedinstvene.

Nekoć je svaka obitelj imala svoju, najviše u drugom dijelu 20-og stoljeća. A onda im je zaprijetio nestanak. Do prije sedam godina kad je Davor pokrenuo njihovu zaštitu. Osnovao je Udrugu ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti.

- Tehnika izrade batane salvorine je spašena. Danas imamo tri majstora koji proizvode tu batanu i možemo reći da smo stvarno zadovoljni da je ta tehnika spašena i prenesena na nove generacije. Vjerujem da će ti dečki imati razumijevanja i da će i oni i dalje na te mlade generacije koje dolaze, moći to znanje prenositi dalje, rekao je Davor Rašin, član udruge "Ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti Savudrijska batana - Batana salvorina".

U očuvanje tradicije uključilo su se cijelo stanovništvo i Grad Umag. Savudrijska batana, grue, način veslanja i tehnika ribolova "a fogo" sa svjetiljkom i ostima - simboli su ovoga područja.

- Ostalo ih je jako malo, otprilike jedno desetak, ali nadamo se da će biti sve veći broj da ćemo uspjeti sačuvati tradiciju, rekla je Marina Paoletić, predsjednica udruge "Ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti Savudrijska batana - Batana salvorina".

Prema tradiciji, batana se gradila od oka, bez nacrta, alatom iz kućne radinosti, tehnika se prenosila usmeno. Ove su stare 100-tinjak godina i još služe svrsi. Ali danas drvo više nije kvalitetno.

Povezanost s morem ovdje je duboko utkana. Savudrija je drugačija od ostalih mjesta na Jadranu, nema pravi glavni trg, ali ima drevnu luku, mjesto za okupljanje mještana koje je danas ispunjeno koćama i pokojom batanom. Nekad su slovili kao najbolji istarski ribari u pecanju ostima "a fogo". Da bi bolje vidjeli ribe, izradili su prozorčić na dnu plovila. To je još jedna specifičnost ovog plovila koja je sada sačuvana.