Zaštita najstarijeg bora na stijeni

Kamen Brela, prirodni fenomen Makarske rivijere konačno je dobio popis svih biljaka koje se nalaze na njemu. Općina je pokrenula projekt kako bi se istražio i zaštitio najstariji bor na stijeni , koji se tu nalazi više od stotinu godina. Nekadašnji ljepotan koji je dominirao  ovim malim otočićem,  danas je u lošem stanju.

- Prilikom istraživanja bora znanstvenici su  iskoristili priliku te su napravili kompletnu mapu flore Kamena Brela. Mirta, Planika , Maslina, Pinija samo je dio mediteranskih biljaka. Uz stogodišnja, tu je i šest malih alepskih borova koji predstavljaju opasnost za stijenu, rekao je voditelj projekta Igor Belamarić.

Brela su u svijetu poznata po svojim prirodnim ljepotama. Turistička zajednica želi dati dodatni sadržaj kako bi se odmor koji se temelji na suncu i moru podigao na višu razinu. 

- U turističku ponudu uvrstili smo  više od 200 godina staru francusku cestu koja je uvrštena u Registar kulturnih dobara Hrvatske. Veliki je to građevinski pothvat, kojeg su na strmim obroncima Biokova na 400 metara nadmorske visine gradili većinom mještani i nikad nije završena. Povlačenjem Francuza, Austrija je zaustavila radove, te je odabrala drugi pravac preko Dubaca kako bi povezala Makarskoj primorje sa zaleđem, rekla je Valentina Medić Vitković, direktorica TZ Brela.

Izrađen je idejni projekt rekonstrukcije ceste, koja je tijekom vremena na više mjesta oštećena. Napravljen je i 3d model sanacije odrona  s izračunom potrebnog materijala za obnovu. Predviđena su dva vidikovca na prometnici , info pult sve u dogovoru s konzervatorima kako bi se zaštitila baština suhozida, objasnio je koautor idejnog projekta Filip Bubalo.

Za obnovu ceste trebat će godine strpljivog rada , tehnikama kojima su se koristili stari majstori. Završetkom projekta Brela će dobiti jedinstven put preko Biokova za pješake i bicikliste,  s pogledom na cijelu Makarsku rivijeru.