Kultura nastavlja živjeti, ali uz mjere opreza

Iako su otkazane i brojne kulturne manifestacije - sve gdje su previđena okupljanja ljudi - neki programi su ipak preživjeli. Šibenski kulturnjaci pronašli su model suživota s koronavirusom.

Postavili je jesu, ali službenog otvorenja izložbe NIJE bilo. Presedan je ovo, kažu muzealci. Ovo je prvi put. Razgledati se pulsko blago može. No, pravila su nova!

- Nećemo primati grupe po naputku, nego pojedinačno naše građane i goste, rekao je ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

A zvijezda gostujuće izložbe je - zvono staro 595 godina. Jako rijedak nama arheolozima nalaz. Za šibensku snalažljivost, pak, autori kažu: bravo.

- Mi arheolozi smo strpljivi i sve brojimo u stoljećima. Strpljivo ćemo pričekati da se publika skupi nakon ovog zla, rekao je Željko Ujčić iz Arheološkog muzeja Istre.

OTKAZANO! - stoji uz sva najavljena događanja u Knjižnici. A bilo ih je pregršt! Prepolovljen im je, kažu, i broj posjetitelja. Uhvatili su se stoga knjižničari društvenih mreža. Predlažu svoje naslove. Po jedan svaki dan. Od malo stručnije literature preko romana, dječje literature. Podsjetnik su objave i da vrata nisu zatvorili. Panike, tvrde, u zgradi nema - al ima opreza.

- Svako malo to se briše, posebno kvake, rekla je Stana Ljubić, spremačica u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku.

Pušu na hladno i u Primoštenu. Zazivaju disciplinu. A knjižnica - ona će otvarati 1 tjedno. I raditi: 4 sata. Ulazit će po jedan.

- Djelatnici će biti zaštićeni maskama i rukavicama. Svaki dan će se taj prostor poslije građana dezinficirati, rekao je načelnik Općine Primošten Stipe Petrina.

Kultura, dakle, nastavlja živjeti. Ali do daljnjega - uz zadane mjere opreza!


Ministarstvo kulture o utjecaju bolesti COVID-19 na kulturni sektor

Ministarstvo kulture izvijestilo je u nedjelju kako prikuplja podatke i radi na prijedlogu kojim će se maksimalno ublažiti svi negativni učinci za kulturni sektor i kulturne djelatnike nastali kao posljedica epidemije COVID-19.

Slijedom brojnih upita vezanih uz utjecaj i posljedice razvoja novonastaloga stanja oko epidemije COVID-19 na kulturni sektor, Ministarstvo kulture ističe kako ponavlja obavijest da prikuplja podatke i radi na prijedlogu kojim će se maksimalno ublažiti svi negativni učinci za kulturni sektor i kulturne djelatnike.

Ministarstvo kulture ponavlja poziv strukovnim udrugama i predstavnicima pojedinih sektora u području kulture koji će posebno biti pogođeni društvenim i gospodarskim posljedicama nastale epidemije da objedine sve analize i preliminarne procjene i dostave ih Ministarstvu.

Istodobno se prate i reakcije drugih zemalja Europske unije koje se suočavaju s epidemijom i utjecajem na područje kulture, a Vlada priprema prijedlog mjera za poduzetnike koji će moći dokazati nastale gubitke u kontekstu epidemije.

S obzirom na raznolikost umjetničkih područja, Ministarstvo kulture poziva sve strukovne udruge i predstavnike nazavisnog kulturnog sektora u trenucima krize identificiranog kao posebno fragilnog, da dostave procjene učinaka kako bi prijedlog mjera mogao biti što egzaktniji i prilagođen svim segmentima nezavisnog kulturnog sektora i njihovim stvarateljima.

Sve informacije će se pravodobno objaviti na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i na društvenim mrežama.