Lupinov "Gorući planet"

U vrijeme pandemije izazvane koronavirusom mnogi umjetnici nisu u mogućnosti izaći na scenu, a neki, pak, stvaraju u svom ateljeu. Slikar i kipar Stephan Lupino ovih dana plijeni pozornost medija otkrivajući svoja djela kojima je znatno prije nego što se pojavio COVID-19 nagovijestio apokaliptične događaje.

Muze ne šute ni kad zvecka oružje. A virus koji poput tihog neprijatelja u svijetu odnosi žrtve, vizionarski je, kaže, u svojim djelima nagovijestio još proljetos. Tada je počeo raditi triptih "Gorući planet" želeći upozoriti ljude na kaotično stanje planeta na kojem živimo.

- Ono kad je cijela Amazona gorjela i kad je u Kaliforniji puno požara bilo, jer svi pričaju o globalnom zatopljenju, ali nitko ništa ne radi, a dužnost umjetnika je da upozorava, kazao je Stephan Lupino.

Korak dalje napravio je potkraj prošle godine, drugom slikom triptiha, u čijem je središtu zmaj kao simbol Kine.

- Iz Kine je dolazilo sve zdravo, oni su nas liječili, cijeli svijet su liječili, a sad je zaražen cijeli svijet, dodao je Lupino.

Taj apokaliptični planet Lupino zaokružuje podnaslovom - COVID-19, koji neumoljivo ugrožava ljudske živote. Slika je to svijeta nad kojim je čovjek, kaže, odavno izgubio kontrolu.

- Još se ne zna kud to ide, i dal će nešto napraviti ljudi, ali to je to - to je moja vizija, naglasio je poznati umjetnik.

Na slike se osvrnuo i američki likovni kritičar, profesor s Oxforda Andrew Hemingway, inače autor predgovora i jedne Lupinove monografije. U svojoj recenziji ističe kako vidi dublje značenje u Lupinovim radovima - alegoriju modernog vremena, nadahnutog pohlepom i korupcijom.

Stanje u kojem se naš planet našao zbog čovjekova uništavanja, prirodnih katastrofa i koronavirusa, scenarij je za neizbježnu apokalipsu. Lupinove prognoze ipak nisu tako pesimistične, ali je na umjetniku, kaže, da ne zatvara oči pred stvarnim stanjem!