Nema dosade uz nove kulinarske ideje

Ostati ovih tjedana kod kuće najpametnije je što, ukoliko smo u mogućnosti, možemo učiniti usred pandemije koronavirusa. Bitno je slušati preporuke struke kako bismo zaštitili naše, ali i živote naših bliskih kao i svih sugrađana.

Ostanku doma obično se veselimo, dakako pod sretnijim okolnostima, ali već nakon nekoliko dana obuzima nas nervoza, djeca su nam prepuna energije, sve bismo dali da možemo popiti kavu s prijateljima, otići na trening ili u kino. No, što je tu je - svi smo u istome sosu i pokušajmo si maksimalno olakšati dovoljno tešku situaciju.

Poštivanje preporuke o ostanku kod kuće 

Pokušajmo iskoristiti vrijeme za sve one stvari koje zbog užurbanog ritma života inače odgađamo iz dana u dan - sutra ću početi vježbati, pogledati dobar film bez "čačkalica u očima", pročitati knjigu koju sam dobila odavno, nazvati prijatelje iz davnina s kojima održavam samo viralni kontakt, skuhati neka nova jela, pošteno očistiti stan...

Stoga smo za vas zavirili u videoteku naše multimedijske usluge HRTi, u potrazi za korisnim sadržajima za ove #ostanitedoma dane. Počinjemo s Gastro kutkom iz Magazina, u kojemu nudimo zanimljive serijale koji će vam otvoriti svijet gastro delicija širom svijeta.

Preferirate li dobru tradicionalnu hranu, u  "Jelovnicima izgubljenog vremena", emisiji koja je čitavo desetljeće naraštaje držala prikovanima uz male ekrane, otkrijte pomalo zaboravljene recepte. Poznati hrvatski pisac i gastronom Veljko Barbieri upoznaje nas s namirnicama i pripravljanjem jela iz svih hrvatskih krajeva, a svaki ima svoju priču. Od baranjskog fiša, zapadnoslavonskog soma u vrhnju, goranske i ličke pastrve, istarskog rižota od ribe i plodova mora, do čobanca, srnećih ražnjića, međimurskog mesa v poculici, ličke i paške janjetine i kozletine i mnogih drugih specijaliteta...

"Gastro Despot" našeg Danijela Despota na zanimljiv način i s odličnim sugovornicima donosi sve o hamburgerima, kraft pivu, kruhu i juhama, filekima, kavi, pasjoj pekarnici, savršenim fotografijama hrane, detoksikaciji (to je odlična ideja u ove dane)...Volite li deserte, tu je "Slatka kuharica" Petre Jelenić koja spaja tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom, a u svakoj emisiji posjećuje novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici. Žumberak, Makarska, Skradin, Split, Plešivica, Opatija i Ozalj samo su neka od predviđenih odredišta.

Ukoliko ste početnik, tu je petominutna "Škola kuhanja", koju je pripremio stručni tim gastronomsko-edukacijskoga centra Gastronomada. Jela pripremaju i predstavljaju kuhari amateri, ljudi različitih zanimanja i dobi, a njihova je jedina životna poveznica velika ljubav prema kuhanju.

Recepti u rubrici "Dobar tek" u Magazinu portala HRT-a

Nismo zaboravili ni zdravoljupce - u "Zdravom predahu" vodimo vas u šareni svijet smoothija - osvježavajući obrok u čaši, kojim ćete, možda već danas, zamijeniti komad pizze. Smoothie nam daje energiju za početak dana.

Mobitele, tablete ili tipkovnice u ruke i upustite se u novu gastro avanturu uz HRTi. Uključite i klince i spojite ugodno s korisnim.