Krunoslav Šokac - novi umjetnički voditelj Ansambla LADO

Upravno vijeće Ansambla LADO početkom ožujka izabralo je novog umjetničkog voditelja Ansambla LADO. Andriju Ivančana na tom mjestu zamijenit će Krunoslav Šokac, nekadašnji Ladov plesač pjevač – solist. Šokac je bio gost Vijesti iz kulture.

Krunslav Šokac je bio umjetnički voditelj dubrovačkog Folklornog ansambla Linđo te predavač na Školi za klasični balet u Zagrebu, a kao tri temeljna principa po kojima bi ubuduće trebao funkcionirati Ansambl LADO Krunoslav Šokac navodi: Tradicija, suvremenost, izvrsnost.

Krunoslav Šokac rođen je 1978. godine u Osijeku. Diplomirao je etnologiju i povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. zaposlen je u Ansamblu LADO kao plesač-pjevač solist. Od 2016. do 2017. umjetnički je direktor FA Linđo -  Javne ustanove u kulturi Grada Dubrovnika. Od 2017. zaposlen je u Školi za klasični balet – Odjel za narodne plesove.

Bavi se sakupljačkim radom i terenskim istraživanjem tradicijske materijalne i duhovne baštine, posebno na području rodne Baranje, Slavonije, Bačke i Srijema. Za udrugu Pasionska baština osmislio tri koncerta kojima je zagrebačkoj publici predstavljeno crkveno pučko pjevanje Hrvata u Podunavlju.

Koautor je koncerta ‘A tambura tako lipo svira... – folklorne tradicije vojvođanskih Hrvata’ (Zagreb, 2011.). Nosač zvuka Ansambla LADO O, Isuse daj mi suze - korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke, čiji je (ko)autor, osvojio je 2013. diskografsku nagradu Porin za najbolji  album duhovne glazbe.

Urednik je izdanja tri nosača zvuka: Marijo, o mili glas – marijanski napjevi iz Baranje u izvedbi pučkih pjevačica crkve sv. Lovre iz Baranjskog Petrovog Sela (2013.), promotivnog CD izdanja KUD-a Velika Mlaka – Naše selo Mlaka je... (2006.) te albuma Homo u kolo (FA Linđo, Dubrovnik, 2017.).

O prvim potezima i viziji budućnosti Ansambla LADO Krunoslav Šokac govorio je u Vijestima iz kulture: