Dostava hrane i lijekova u Rijeci

Grad Rijeka u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, financirat će dostavu besplatnih obroka, omogućiti dostavu hrane i lijekova prema narudžbi svim potrebitim građanima te osigurati podršku razgovorom građanima koji se nalaze u samoizolaciji ili karanteni zbog korona virusa.

Riječ je o građanima koji su već korisnici određenih gradskih socijalnih mjera, a uz to su stariji od 65 godina života, imaju težu ili kroničnu bolest ili invaliditet, te žive sami ili im nitko od bližnjih ne može u ovo vrijeme osigurati redovite obroke.

- Pozivamo ih da se obrate izravno Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka svakim danom od 8 do 18 sati, od ponedjeljka do petka na brojeve telefona 051 333 699 ili 051 333 493 ili 099 609 8395, a subotom i nedjeljom na dežurni telefon 051 217 599, poručili su organizatori akcije.

Putem istih brojeva telefona Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, u gore naznačeno vrijeme, i svi drugi građani Rijeke kojima je to potrebno također mogu dogovoriti dostavu jednog ili više dnevnih obroka po cijeni od 20 kn za doručak, 35 kn za ručak i 30 kn za večeru, odnosno ukupno 85 kn za sva tri obroka.

- Obroke za potrebite pripremat će Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, a dostavljat će ih jedanput dnevno u doba ručka, u jednokratnoj i nepovratnoj ambalaži na dostavno mjesto ispred ulaznih vrata korisnika (mole se korisnici da pripreme stolicu ispred vrata). Dostavljači obroka bit će vidno obilježeni znakom Crvenog križa, stoji u priopćenju.

Prema narudžbi dostavljat će se i osnovne životne namirnice (kruh, mlijeko i mliječni proizvodi, tjestenina, krumpir, riža, grah, palenta i sl.). Isto tako, donosit će im se i potrebni lijekovi iz Ljekarne Jadran Rijeka. Za narudžbu i dostavu lijekova potrebno je uz ime i prezime pripremiti i matični broj osiguranja (nalazi se na zdravstvenoj iskaznici).

Omogućena je i podrška razgovorom građanima koji se nalaze u samoizolaciji ili karanteni zbog korona virusa. Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije uspostavilo je besplatnu telefonsku liniju 099 661 47 06 za pružanje podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni. Građani mogu razgovarati s dežurnim volonterima svakodnevno od 12 do 20 sati.

O programu podrške građanima u izolaciji u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s pročelnicom Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karlom Mušković i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Marijom Vičić: