Nisu ju zaustavile sljepoća ni dijaliza

- Oduvijek sam si željela vidjeti sunce. Željela sam vidjeti odbljesak u kapljicama vode. Ja znam da trava nije crvena, sunce nije zeleno, ali  nemam pojam boje. Sve osobe slijepe od rođenja nemaju pojam boje. Da bi si predočila nešto što je veliko, moram si to smanjiti u glavi, ne mogu drugačije. Nemam pravi dojam širine ceste. Meni su sve ulice iste, dočarava nam Svjetlana svoj svijet, koji je sve, samo ne taman, jer u njoj je puno duha, vedrine i životnog elana.

Dokumentarni film scenaristice i redateljice Andree Ćakić "Kako ste si vi to zamislili?" iz 2016. uvodi nas u život Svjetlane Ramljak, diplomirane pravnice, scenaristice i redateljice kratkometražnih igranih filmova, koja je slijepa od rođenja.

Ipak, ostvaruje svoju najveću želju - snimiti dugometražni igrani film o trgovanju ljudima, temi koja je godinama zaokuplja i kojom se počela baviti još tijekom studija prava.

Za obranu diplomskog rada na tu temu snimila je kratki filmić o trgovini ljudima, jer oduvijek je željela pomagati slabijima, ugroženima, drugačijima. Tada je shvatila da najbolje može pomoći filmom koji je jaki medij, nikako drugačije, već edukacijom drugih da nevine žrtve postoje i da im je teško.

Sljepoća nije bila ono najteže u njenom životu, navikla se na svoj svijet i nikad nije očajavala, ali kao mlada je saznala za kronično zatajenje bubrega i tri puta tjedno već deset godina odlazi na hemodijalizu, jer kućnu nije mogla dobiti zbog sljepoće. Pala je u depresiju, zatražila i stručnu pomoć, život joj se okrenuo naopako. Najteža je spoznaja bila da će to potrajati do kraja života.

Tu su i mnoge nuspojave, ali ona se ne predaje jer ne želi: - Kod kuće ležati kao biljka. Borac sam i volim pobjeđivati svoje granice. Često puta u okolini ne volim pokazati neku svoju teškoću jer u meni postoji strah da me okolina ne bi prhvatila.

Stoga živi punim plućima, i snima filmove. U inat svima s predrasudama, snimila je vizualni film o dečku koji je slijep i gluh. Vidjet ćemo tko ambicioznoj autorici pomaže u pisanju scenarija kad "zapne" na pojmovima koji su joj nepoznati poput boja i prostora, kako se u ulozi redateljice snalazi na snimanju, a kako u montaži, te zbog koga inače samouvjerena Svjetlana ima posebnu tremu.

Često prije spavanja pomisli: - Evo ja imam sve, a u svakom trenutku netko tamo pati, nekog zlostavljaju, netko je gladan. To su stvari s kojima se čovjek ne može pomiriti, zaključuje optimistična Svjetlana svjesna brojnih nepravdi širom svijeta.

Snimatelj inspirativnog filma je Dragan Ruljančić, a montažer Filip Karabelj. Pogledajte ga na multimedijskoj platformi HRTi.