Zabavna saga o životu u ludim 80-ima

Večeras na Drugom programu u udarnom terminu od 20:05 počinjemo prikazivati sve tri sezone izvrsne domaće dramske serije Crno-bijeli svijet, kako bi gledateljima u doba krize Covida-19 ponudili laganije i vedrije sadržaje.

Crno-bijeli svijet - oživljavanje duha početka osamdesetih
Hvaljenu ćemo seriju prikazivati u ritmu od ponedjeljka do četvrtka, te ćemo kroz 36 epizoda ponovno vidjeti sve one, našim gledateljima omiljene likove i doživljaje iz 80-ih godina, koji su osvojili generacije gledatelja, a emitiranje će trajati devet tjedana.Tko je Voljen Kipćić Kipo?

Serija je tijekom godina i kroz tri sezone emitiranja osvojila srca mnogih gledatelja, a ujedno ima i visoku ocjenu od 8,4 na Internet Movie Database (IMDb), najvecoj bazi podataka o filmu na internetu, koja sadrži podatake o filmovima, filmskim glumcima, redateljima, scenaristima, producentima, ali i o televizijskim voditeljima, serijama i emisijama.

Ako ste nestrpljivi, na usluzi HRTi možete pogledati sve sezone popularne serije Crno-bijeli svijet.

Redatelji i scenaristi je Goran Kulenović, a koscenaristi Igor Mirković, a seriju je za HRT proizvela neovisna produkcijska tvrtka Inter film. Rado gledana i izvan granica Hrvatske, serija je osvojila nekoliko nagrada, između ostalih Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolje redateljsko tv ostvarenje (Goran Kulenović) te nagradu Zlatni studio za najbolju TV seriju.
Upoznajte Marinu, fatalnu djevojku, neuhvatljivu i nedodirljivu...

Duhovita priča o dvije obitelji u osamdesetim godinama prošlog stoljeca nostalgično je podsjećanje na vrijeme obilježeno socijalističko-samoupravnim apsurdima i polaganim raspadom tadašnje države, u kojem je mlada generacija otkrivala prostor slobode izražavanja kroz medije i umjetnost, a nadasve kroz glazbu. Jedan od glavnih junaka serije je grad Zagreb sa svojim generacijskim okupljalištima, novinskim redakcijama, kultnim koncertim prostorima, kafićima, ulicama i kvartovima.

Vrlo značajna dramaturška sastavnica serije je i autentična glazba "novog vala" koja se provlači kroz sve epizode, pa su se tako u prve dvije sezone mogli čuti dobro poznati hitovi Azre, Filma, Haustora, Idola, AerodromaParnog valjka, Prljavog kazališta, Boe, Buldožera i mnogih drugih glazbenika toga vremena, poput Novih Fosila.

Stalnu glumačku ekipu čine Filip Riđički, Slavko Sobin, Jelena Miholjević, Franjo Kuhar, Sreten Mokrović, Anica Dobra, Karlo Maloča, Kaja Šišmanović, Elizabeta Kukić, Sara Stanić, Otokar Levaj, Biserka Ipša, Voja Brajović, Stojan Matavulj, Dora Polić Vitez, Hrvoje Kečkeš, Ozren Grabarić i drugi.Ako netko zna gdje je Mira Furlan, neka javi Žungulu. Hitno je!

Ksenija Kipčić, daktilografkinja i žena srednjih godina, rastala se prije deset godina od svog muža Jure, koji se u međuvremenu oženio s Beograđankom Jagodom. Ksenija i Jura imaju dva sina. Stariji sin Voljen Kipčić, zvan Kipo, student je rusistike i fonetike koji radi honorarno u Studentskom listu.  Njegov je najbolji prijatelj zagrebački Dalmatinac Ðermano Kurtela, nadimka Žungul. Kipo je zaljubljen u Marinu, lektoricu Studentskog lista, koja ga uporno odbija. Kipov mladi brat Željko, zvan Žac, gimnazijalac je koji proživljava pubertetsku fazu. Jura živi s novom suprugom Jagodom i njezinom kćeri iz prvog braka, tinejdžericom Unom. Ona se platonski svida Žacu koji to skriva od nje. Situacija se zakomplicira kada Ksenija objavi sinovima da se vjenčala s taksistom Dominikom, koji se vratio iz Švicarske te ima sumnjivu prošlost. Dominik je također brat Ksenijine susjede, Dunje, koja je apstraktna likovna umjetnica...

Ako u ta vremena još niste bili u planu, vidjet ćete kako je biti tinejdžer danas i u 80-ima i nije neka razlika. Starci te pile bez veze, škola je glupa, a frendovi, muzika i izlasci su super. Jedino što je tada zdrava večera bila - pašteta. Je li se sretnije živjelo u bivšoj državi u to doba, ova nam serija neće odgovoriti, ali to joj nije ni namjera. Zabavite se uz dobru glazbu, ludu modu, tulume i popularne aktere.