#Odsobedosobe: projekt za distribuciju domaće glazbe ‘iz svoje sobe’

Kako bi pomogao glazbenicima i izvođačima kojima je aktualna epidemiološka situacija onemogućila normalan rad, Unison Hrvatski glazbeni savez pokrenuo je projekt #Odsobedosobe, preko kojega će na različitim platformama objavljivati pjesme koje nastaju za vrijeme izolacije. Partneri su HRT, Večernji list i CMC televizija.

- Epidemiološka situacija u Hrvatskoj takva je da su svi pozvani ostati u svojim domovima radi mjera opreza i pokušaja suzbijanja koronavirusa. Osim toga, Zagreb je pogodio veliki potres jučer ujutro što je dodatno unijelo nervozu i nemir u sve nas, stoji u priopćenju.

Nakon što su pojedini kolege glazbenici već počeli samoinicijativno svirati i pjevati iz svojih domova i objavljivati glazbene snimke na društvenim mrežama, Unison Hrvatski glazbeni savez, u suradnji s Večernjim listom, odlučio je ujediniti sve glazbenike u projektu pod nazivom #Odsobedosobe, kako bi se što veći broj njihovih pjesama objedinio na jednome mjestu.

Sve hrvatske glazbenike, autore i izvođače pozivaju da, situaciji u inat, ‘iz svoje sobe’ snime video izvedbe svojih pjesama te da ih pošalju na mail spotovi@unison.hr, kako bi bili distribuirani dalje preko nekoliko različitih medijskih kanala.

Unison će sve video izvedbe iz sobe obraditi, masterirati i distribuirati svojim partnerima. Večernji list će tri puta tjedno, počevši od ponedjeljka, 23. ožujka, u 18 sati objavljivati po jednu video izvedbu s YouTube kanala Unisona.

Partner je i HRT, koji će također u emisiji PopRock.hr emitirati tri puta tjedno jednu od izvedbi, te CMC televizija, na kojoj će se također moći vidjeti i čuti hrvatske glazbenike iz njihovih soba.

- Kada sve ovo prođe, ostat će nam svima lijepa arhiva 'sobnih' izvedbi spojenih u jedan zajednički projekt - #Odsobedosobe, ističu iz Unisona.

Poželjno je snimiti 3 glazbena broja do 15 minuta ili obraćanje fanovima s porukama za #ostanidoma i s upoznavanjem s kreativnim procesom stvaranja od kuća, uz poruku svim gledateljima, kamerom, fotoaparatom ili mobitelom.

Preporučuje se da se glazbenici snime tako da mobitel postave vodoravno, u prostoriji u kojoj nema pozadinske buke. Ako se koristi mobitel, sa stražnjom kamerom istoga, a ako se koriste kamera ili fotoaparat da se namjeste postavke na 25 fpsa (frame per second). Nakon toga, njihova snimka će se obraditi, staviti u format te distribuirati na već navedene kanale.

Snimke treba poslati na mail spotovi@unison.hr, a Unison također poziva i sve druge medije da se priključe u širenju pozitive putem glazbe javljanjem na istu adresu elektroničke pošte.

- Glazba je uvijek bila najveća snaga i pokretač. Upravo ovim zajedništvom svih hrvatskih glazbenika želimo dati dodatnu snagu ljudima. Glazbom širimo pozitivu, i to #Odsobedosobe, poručuju iz Unisona.