Utihnule splitske ulice

U Splitsko-dalmatinskoj županiji registrirana su 4 nova slučaja zaraze. Ukupno ih je 14. Novooboljeli imaju blage simptome. U Spaladium areni osposobljen je prostor za prijam 250 pacijenata, ako bude potrebno.

Na splitskim pazarima tek pokoja mačka, golub, posljedniji prodavači koji zatvaraju svoje prostore, začuđeni zalutali kupci i policajci koji im rade društvo. Sve je utihnulo, od poznate vreve, užurbanosti i neizbježne ćakule ništa.

Pred trgovinama i ljekarnama strpljivi građani. Nema nervoze, nema uskakanja preko reda. Što manje kontakta, to bolje. Zdravstveni sustav u splitsko-dalmatinskoj i drugim županijama južne Hrvatske spreman je i za veće izazove, tvrdi ravnatelj KBC-a.

- Testiranje počinje danas. KBC je spreman skrbiti o svim pacijentima južnohrvatskih županija, rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Zamrla je i trajektna luka, javni prijevoz organiziran je samo za zaposlenike ustanova, institucija i tvrtki od strateške važnosti koje u ovim trenucima moraju obavljati osnovnu djelatnost.

Iz županijskog stožera Civilne zaštite i dalje upućuju apele da se poštuju sve propisane mjere. Pozivaju građane da ne nasjedaju lažnim objavama na društvenim mrežama.

- Imamo vijest da obolijevaju zaposlenici ljekarni - informacija nije istinita i morate slušati samo stožere, naglasila je Željka Karin, dr. med., ravnateljica NZJZ SDŽ-a.

Najbolja preventiva u borbi protiv širenja zaraze, kažu u stožeru, striktna je primjena propisanih mjera. I dodaju, nitko nije oslobođen odgovornosti.