Psihološka pomoć za učenike i roditelje

Psihološka pomoć i upute u ovim izrazito stresnim vremenima - potrebne su svima, posebice najmlađima i njihovim roditeljima. Ali i oni stariji učenici, pa i studenti - poprilično su zbunjeni. Ministarstvo znanosti i obrazovanja aktiviralo je krizne timove za psihološku podršku svima u sustavu.

Koliko trebam učiti u ovo vrijeme od kuće, koliko mi roditelji trebamo u tome sudjelovati, što će biti s nama maturantima, hoćemo li mi studenti izgubiti godinu u ovim uvjetima, najčešća su pitanja koja traže odgovor stručnjaka.

- Bit će nas strah, bit ćemo dekoncentrirani i bit će teško učiti. Učenje onda treba razlomiti u manje dijelove, učiti malo po malo isto gradivo na više načina, govori Gordana Kuterovac Jagodić, Katedra za razvojnu psihologiju, Filozofski fakultet, Zagreb.

Roditelji, poručuje profesorica, trebaju s djecom napraviti dnevni raspored učenja, ali im ne smiju stvarati edukacijski stres. Sve će stići naučiti.

- Učitelji dozirajte zadatke i rokove. Znajte da je vaš predmet  samo jedan od 15 ili 14 u srednjoj školi i jedan od predmeta u osnovnoj školi i bez obzira koliko bi trebali ispuniti obrazovne ishode, izaberite ono što je najnužnije, naglašava profesorica Kuterovac Jagodić.

Posebno treba pritom misliti na djecu iz Zagreba i okolice koja su možda u ovom potresu izgubila dom, treba im izaći u susret. Kao i maturantima kojima sada treba velika podrška.

- Zaista im treba dati podršku i društvo i Ministarstvo i uz njihovu suradnju pitati ih što bi im najviše pomoglo, da li smanjiti gradivo ili rokove produžiti, govori profesorica.

Studentima također, kaže profesorica, poruka da ne nasjedaju na lažne glasine da će se ova godina ponavljati. Profesori će  prilagoditi gradivo, uzeti u obzir uvjete i rokove. Važno je reći i to da su mnogi profesori i učitelji i sami roditelji i itekako razumiju u kakvoj smo se situaciji našli i koliko je ona teško pala našim učenicima i studentima.