Saznajte nove i neobične činjenice o hrvatskim velikanima

Izvrsna dopuna školskome programu, posebice u doba učenja od kuća, dokumentarno-zabavna je serija Hrvatski velikani autora Roberta Knjaza. U osam nastavaka predstavlja važnije hrvatske povijesne osobe otkrivajući neke nove i možda manje poznate činjenice o našim velikanima.


- Učenje i zabava za djecu uz HRT-ove platforme

Primjerice, saznajemo da je, osim što je bio sjajan vojskovođa, ban Jelačić pisao i pjesme, bio omiljen u društvu, a nije mu bilo strano ni nošenje vlasulja (zbog problema s ćelavosti nosio ih je do ustoličenja za bana).

Uz nevjerojatnu životnu priču Stjepana Radića, pratimo i kratkovidnost, siromaštvo, zatvore, guske u magli, ljubav i vjernost čovjeka koji je pokrenuo milijune hrvatskih seljaka. Komediograf Marin Držić svjedočio je ubojstvu, pisao pisma protiv Republike, te pomogao austrijskom grofu sa špijunskim ambicijama.

Vatroslavu Lisinskom je tragična sudbina oduzela prvo zdravlje, onda posao i ljubav, a naposljetku i slavu i život. Sasvim suprotno, Ivan pl. Zajc je miljenik i sreće i publike, čak i u Japanu. Nikola Šubić Zrinski bio je "zlatna mladež", ali umjesto da razbija aute, Nikola je odmalena razbijao Osmanlije. Nikola Tesla jedan je od najvećih umova čovječanstva, a njegov je genij pratio osebujan i zanimljiv karakter. Prateći njegov život kroz Hrvatsku, Europu i Ameriku i ekipa serije uspjela je otkriti jednu tajnu koju možda niste znali - posljednji Teslin izum.

Svestrani Faust Vrančić otac je padobrana, visećeg mosta, a možete mu zahvaliti i razvoj amortizera... Kako je živio ovaj genij i zašto je neko vrijeme bio drugi čovjek Europe? Ivan Mažuranić u vašem je novčaniku na 100 kuna, skovao je i neke riječi  (sladoled, nosorog...) te kroz reforme školstva zabranio tjelesno kažnjavanje te uveo tjelesni odgoj. Zbog njegova utjecaja svoju književnu karijeru započela je i Joana Kornelija Emilija Henrijeta iliti Ivana Brlić Mažuranić koja je 4 puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost.

Sve velikane serija pokušava prikazati kao žive ljude, u malo zabavnijemu tonu, naravno, poštujući povijesne činjenice. Serijal je sniman godinu dana u šest zemalja jer su naši velikani intenzivno živjeli i mnogo se selili.

Tako je  i s drugom sezonom, za koju autor Knjaz kaže:

- Kroz osam nastavaka bavi se životom i djelom, manama i vrlinama, uspjesima i mukama Ivana Meštrovića, svetoga Leopolda Bogdana Mandića, Marije Jurić Zagorke, nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, Matije Gupca, Ruđera Boškovića, Ante Starčevića i Vesne Parun. Saznajte zašto ih zovemo velikanima, ali i kako je izgledao njihov svakodnevni, u mnogočemu neobičan život. Serija je pogodna za svaku dob, vremensku priliku i veličinu ekrana. Sadržava elemente drame, trilera, komedije, vesterna i romantike. Nakon ove serije povijest više nikada nećete gledati na isti način niti ćete provoditi ljeta na produžnoj iz povijesti.

Primjerice, doznajemo je li se Gubec zvao 'Matija', je li bio vođa bune i je li uopće bio pogubljen? Je li Franjo Tahy heroj ili zločinac? Zašto su nerotkinje godinama posjećivale njegov nadgrobni spomenik i zbog čega je izbačen iz crkve u Stubici?

Pratimo i put kiparskoga genija i arhitekta Ivana Meštrovića od rodnih Otavica gdje se družio s ovcama, do svjetske slave i ispijanja kava s kraljem Aleksandrom, Eisenhowerom, Rodinom i Stepincem. Marija Jurić Zagorka hrabro je kročila gdje nijedna suknja prije nje nije. Muške kolege su je omalovažavale, biskup Strossmayer podržavao, a žene slijedile. Život joj je bio zanimljiviji, napetiji i tragičniji čak i od njezinih romana.Osim repriza u sklopu podrška #ostanitedoma na Prvome programu HTV-a u 17:15, cijeli je serijal dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi te na portalu skolski.hr.