Kako se Hvarani nose sa strogim mjerama

Po novom, reduciranom plovidbenom redu do srednjodalmatinskih otoka ne plove katamarani, nego samo trajekti. Evo kako se Hvarani nose sa strogim pravilima koja reguliraju život.

U međunarodnoj Trajektnoj luci Stari Grad, policija pregledava sve putnike i vozila, koja stižu na otok. No ovih dana, uglavnom putuju samo dostavna vozila i oni otočani koji moraju do kopna.

- Na otočnoj razini tu je Crveni križ. Bio je sastanak kriznog stožera sa Crvenim križem i to dobro funkcionira, kaže Nikša Peronja, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Jelsa.

Ravnateljica Gradskog Društva Crveni križ Hvar Katarina Buratović, pak, poručuje: Objavili smo brojeve telefona Crvenog križa Hvar, to je 021 741 710. Na taj broj se naši suotočani mogu javiti, ako spadaju u rizične skupine i nisu se uspjeli samoorganizirati. Imamo 60-ak volontera, napominje Buratović.

U susjednom Starom Gradu volonteri kreću u jutarnji obilazak. Prateći upute otočnog Crvenog križa, dostavlja se uglavnom hrana i lijekovi: Novi volonteri dobivaju upute i imaju evidenciju koju vode svaki dan, ističe koordinatorica volontera Marija Novak.

Starograđanin Frano Škarpa komentira da se svi pridržavaju mjera: Nema nigdje nikoga, samo se čeka ispred dućana i to je to, kaže Škarpa, a njegov sugrađanin Ante Šulent dodaje: Bilo je i rata, bilo je i gorih situacija, pa se čovjek privikne na sve. Snaći ćemo se, mi smo narod koji se snalazi. Nadam se da ćemo tako i dalje, poručio je Šulent.

Na Hvaru nema bolnica, ali su sve dežurne službe spremne i na terenu provode odluke nacionalnog stožera. Oduvijek je na otoku solidarnost među ljudima bila nužna za preživljavanje, pa tako i danas.