U svom filmu: Gabi Novak

Više od 60 godina očarava nas svojim glasom, a iz njezine životne i profesionalne povezanosti s Arsenom Dedićem nastale su pjesme koje pamte generacije. Gošća emisije U svom filmu bila je Gabi Novak, glazbena diva koja je 45 godina bila životna suputnica jednog od naših najsvestranijih glazbenih umjetnika Arsena Dedića.

Gabi Novak je tijekom duge karijere koju odlikuju prepoznatljivost, emotivnost, profinjenost te perfekcija, primila brojne nagrade i priznanja. Među ostalim, nagradu Porin 2003. godine za najbolju žensku vokalnu izvedbu na albumu Pjesma je moj život i za album godine Pjesma je moj život. Porin za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj glazbi dodijeljen joj je 2006.

Osim najprestižnije hrvatske glazbene nagrade koja pridonosi kvaliteti glazbenog izričaja u nas, dobitnica je i Vjesnikove nagrade za glazbu Josip Slavenski, Nagrade Vlaho Paljetak te brojnih festivalskih priznanja.

Nakon toliko godina punih energije i elana, bilo je zanimljivo doznati odakle Gabi Novak crpi tu vitalnost.

- U tomu ima puno genetike. Uz to, ako prođeš jedan tako bogat, ali ne jednostavan život, pogotovo kad pomislim na početak mog života – predratno stanje, rođenje u Berlinu, bježanje pred ratom, život s majkom Njemicom nakon rata itd. – vrlo rano naučiš kako opstati. To je bila velika borba i energiju sam crpila od majke. Tako da sam već od malih nogu naučila raspoznati dobro od zla i opstajati, rekla je Gabi Novak.

U tom procesu odrastanja, nastavlja Gabi, dobila je tu snagu i energiju koja se kasnije razvijala i kroz čitav bogat i dugačak život. Danas u svojem osmom desetljeću života i dalje nastupa.

- Ja s ponosom kažem da imam punih 83 godina, istaknula je Gabi.

Kroz sve te godine života i glazbene karijere uvriježila se sintagma 'Gabi i Arsen'. Kako se Gabi navikla na život bez Arsena, koji je umro 2015. godine?

- Vrlo mi je teško. Teška su mi jutra. Kad se sjetim kako me pitao je li gotova kavica… Onda bismo pričali, komentirali, planirali dan. Sad više nemam s kim. Danas rijetko popijem kavu kući, radije odem van, u kafić. I teške su večeri. Tako da sam vrlo sretna što sam stalno okupirana i profesionalno i nekim drugim stvarima kojima se bavim, rekla je Gabi Novak.

Čak je 43 godine trajao brak Gabi i Arsena, a budući da su živjeli na estradnoj sceni punoj uzbuđenja i turbulencija, raspitali smo se o tajni njihova dugogodišnjeg zajedništva.

- Nije bilo lako. Kao prvo, Aresn je bio jedna posebna osoba, već odmalena. To sam doznala kroz priče njegove majke. Ne mogu reći da je bio zahtjevan, ali je bio poseban. Volio je uvijek sa mnom razgovarati o svemu – o životu, o onome što slijedi, a to je bitno za trajnost odnosa. Bilo je to međusobno pomaganje, savjetovanje i tolerancija koju stavljam na prvo mjesto, ispričala je Gabi.

Gabi Novak imala je priliku pjevati i sa suprugom Arsenom, ali i sa sinom Matijom, našim sjajnim jazz glazbenikom.

- Kad se Matija vratio sa studija na Jazz akademiji u Grazu 1997. godine, on je meni rekao ovako: 'Znaš, mama, je bih tako volio da mi napravimo nešto zajedno. Hajmo uzeti tatine pjesme i malo ih osvježiti, da ih obučemo za novo vrijeme.' On je tada surađivao sa sjajnom ekipom mladih glazbenika, koji su se tada formirali, Ante Gelo, Križić… To je bilo zlatno doba. Ja sam pristala i rekla da idemo pokušati, prisjeća se Gabi.

I tako su nastali uspješni albumi ovjenčani nizom Porina.

Pogledajte gostovanje prve dame hrvatske šlageristike u talk showu Kod nas doma urednice i voditeljice Tončice Čeljuske u kojem su o Gabi govorili Ante Gelo, Lea Dekleva, Ivan Trbušić i Jagoda Zadro: