Kako pomoći djeci da se u ovoj situaciji pripreme za upis u školu

Zbog situacije s koronavirusom sve aktivnosti vezane za upis djece u 1. razred osnovne škole odgođene su do 4. svibnja rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Grada Zagreba za obrazovanje gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Istaknuo je da ove godine očekuju 8.500 prvašića na području grada Zagreba i poručio roditelji da ništa ne brinu jer čim se stvore uvjeti oni će ponovno pokrenuti proceduru i svu djecu će upisati na vrijeme.

Lovrić je dodao da roditelji koji žele prijevremeni upis svoga djeteta već sada putem interneta mogu podnijeti zahtjev.

Na pitanje mogu li roditelji odabrati školu rekao je kako svaka škola ima svoje upisno područje te da su roditelji obavezni proceduru provesti u školi kojoj pripadaju, međutim, naglasio je ukoliko postoje opravdani razlozi tada se može dopustiti upis djeteta u neku dugu školi, ali naravno ako u toj školi ima mjesta.

U emisiji je gostovala i Vanja Hrsan odgajateljica u vrtiću.

- Djeca predškolske dobi svjesna su da im se sprema nešto veliko i svima nam je važno da to krene kako treba. Kod svakog djeteta treba razviti samostalnost, samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi. Tome predstoje vještine koje treba zadovoljiti u predškolskoj dobi - vještina govora i predčitačkih vještina, matematičke vještine, vježbe samostalnosti fleksibilnosti ruke i šake...

Hrsan je istaknula da imaju dobru povratnu informaciju od učitelja, da su djeca dobro pripremljena za školu, ali da bi voljela da suradnja između vrtića i škola bude veća nego što je sada.

S obzirom na trenutnu situaciju Hrsan je savjetovala roditeljima da i sami  pomognu djeci da se pripreme za školu, a to mogu pomoću sljedećih igara: razne govorne igre, igra sa plastelinom, vješanje veša je dobra vježba za razvoj prstića i šake, nizanje perlica, presavijanje papire, rezanje škaricama po crti, igra potraga za blagom...

I Lovrić i Hrsan na kraju su se osvrnuli na program Škola na Trećem koja se emitira na HRT 3, za koju su rekli da je jako dobra.