Povećan oprez na trajektima Jadrolinije

S koronavirusom se borimo na kopnu i na moru. Kako to izgleda u praksi provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koja je s posadom Jadrolinijinog trajekta 'Zadar' zaplovila prema otoku Hvaru.

Iako su na snazi izvanredni uvjeti u cijeloj zemlji, hrvatski otoci ipak neće ostati izolirani od kopna. Nacionalni brodar Jadrolinija svakodnevno plovi prema otocima, prevozeći im osnovne namirnice neophodne za život.

Zaštitne maske i rukavice - šale više nema. Posada trajekta 'Zadar'na liniji prema Starome Gradu na Hvaru prevozi samo dostavna vozila i putnike s otočnom adresom.

- Moramo se brinuti o zaštiti sebe i putnike. Nakon svakog putovanja obvezno se mijenjaju maske i rukavice, kaže član posade Goran Biličević, a njegov kolega Nikša Asanović dodaje: Dobro je ovo. Moramo se štititi na vrijeme, da se, ne daj Bože, ne ponovi slučaj Italije.

Iz Jadrolinije pozivaju putnike da karte kupuju putem interneta, a ako to nije moguće, da ih na prodajnom šalteru plaćaju karticom.

- Pozivamo sve putnike da na putovanjima kraćim od 60 minuta ostanu u svojim autima. Ako moraju izaći apeliramo ih da nose zaštitne maske i rukavice, a ako to nije moguće pozivamo da drže međusobni razmak od 2 metra na putovanjima upozorava voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić.

Sstari dalmatinski običaj druženje uz trešetu na udaljenosti od tek desetak centimetara trebat će zaboraviti i situaciju ipak malo ozbiljnije shvatiti. Stoga se i trajekti temeljito dezinficiraju nakon svake plovidbe.

- Dezinficira se sve kompletno, posebno prostorije za putnike, od rukohvata, preko šankova koji sada ne rade, kako bismo na ovaj način spriječili širenje virusa koliko je god to moguće, ističe zapovjednik trajekta 'Zadar' Sebastijan Stipeć.

Virus je paralizirao Hrvatsku, no bez obzira na ovu izvanrednu situaciju otoci ipak neće ostati paralizirani od kopna. Opskrba će dolaziti svakoga dana.

- Mi smo otočna cesta prema kopnu. I zasad sve će ići kako treba i nema nikakvih drastičnijih mjera, kaže Jelena Ivulić.

No ipak bi se sukladno situaciji i odlukama Nacionalog stožera Civilne zaštite mogao reducirati broj linija u cilju zaštite otočnog stanovništva koji su dobrim dijelom starije životne dobi, no - ponavljamo - otoci neće ostati izolirani.

Posada 'Zadra' dobila je mnoge bitke s morem i neverama,ali ova bitka koju trenutačno vodi cijela planeta nešto je sasvim novo i nepoznato.

- To je istina. Bilo je puno nepredvidivih situacija na moru,ali ovo je nešto sasvim novo. Ne znamo što nas sutra čeka, napominje zapovjednik Stipeć.

U ovoj borbi s nevidljivim i podmuklim neprijateljem potrebni su međusobna suradnja, razumijevanje i jedinstvo stoga i ovim putem pozivamo sve one koji moraju putovati prema otocima da se ponašaju odgovorno, savjesno i humano, poštujući sve zadane protuepidemijske mjere i propise.

To je jedini ispravan način da zaštitimo živote i zdravlje sebe i drugih kako bismo nakon ove pandemijske oluje uplovili u neke mirnije i sigurnije vode.