I 'Kuća Šenoa' teško stradala u potresu – mole pomoć

U potresu u nedjelju stradalo je mnogo građevina koje su dio kulturne baštine, jedna od njih je i 'Kuća Šenoa' koju je obišla ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska. Iz Kuće Šenoa šalju apel za pomoć.

'Povrh starog Griča brda. Kao junak lijep i mlad, Smjele glave, čela tvrda, Slavni stoji Zagreb-grad!' – tim je slavnim stihovima Augusta Šenoe, koje smo ovih dana često čuli, naš reporter Goran Ćelić počeo svoje javljanje ispred zagrebačke Kuće Šenoa, podsjetivši i na videorad kolege Ognjena Golubića koji smo objavili na našim društvenim mrežama.Stradalo krovište, srušena dva dimnjaka, zidovi napuknuti...

- 'Kuća Šenoa', muzej umjetnosti i kuća u kojoj se čuvaju uspomene obitelji jednog od naših najvećih književnika treba vašu pomoć! Uslijed potresa koji je zahvatio naš glavni grad, osim brojnih privatnih objekata u kojima su živjele obitelji i građevina koje su od neizostavne važnosti za zdravlje, obrazovanje i kulturu građana, stradala je i 'Kuća Šenoa', pretvorena u muzej umjetnosti 2016. godine, poručili su iz 'Kuće Šenoa' putem svoje Facebook stranice gdje se nalaze sve informacije o načinima kako im pomoći.

Kuća Šenoa
Zaštićena građevina smještena u Mallinovoj 27 predstavlja 4 generacije obitelji Šenoa tijekom 182 godine života u Zagrebu i prezentira neopisivo kulturno dobro Hrvatske.

- Kako bi povijest obitelji Šenoa ostala i nadalje očuvana za buduće generacije učenika i studenata te kako bi građani uživali u predivnoj, stoljećima krojenoj zagrebačkoj priči, pomoć je više nego dobrodošla, upozoravaju iz Kuće Šenoa.

I iz Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) su objavili da je 'Kuća Šenoa' teško oštećena: U noj se čuva ostavština obitelji Šenoa, čiji je najpoznatiji član pisac August 1880. kao gradski vijećnik i član povjerenstva za popis šteta nakon velikog potresa zapisao da 'nikad ne vidje užasnije slike, ne oćuti dublje žalosti za svoga vijeka,' javljaju iz MDC-a.

Krovište je stradalo, srušena su dva dimnjaka koja su povukla za sobom crjepove, a u muzeju su svi zidovi napuknuti.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je ispred Kuće Šenoa i tamo je razgovarala s voditeljima Kuće Jasminom Reis i Ivanom Reisom, potomcima slavnog pisca.