Izolacija im je način života, od njih možemo učiti

U danima kada liječnici nadljudskim naporima spašavaju živote, emisija Labirint podsjeća na jednu od njih.

Doktorica Željka Perić, koju smo u emisiji upoznali prije 6 godina, cijeli svoj radni vijek nesebično se daje - bez godišnjeg odmora, bez radnog vremena. U kraju gdje je izolacija već odavno način života, ovo je trenutak kada od njih imamo što naučiti.

Doktorica Perić radi u slavonskom selu Zdenci, na istoku Virovitičko-podravske županije. O njoj pacijenti imaju samo riječi hvale:

- Njezin pogled, njezin susret, vrijedi više nego lijek koji propiše nama...

- Doktorica je to koja radi od 0 do 24, jedan i pol staža je sigurno odradila do sada...

- Mogu je nazvati u bilo koje doba. Bez obzira je li u ordinaciji ili doma. Uvijek da savjet.

- Ona je pojam obiteljskog liječnika, svoje pacijente prati od rođenja pa do smrti, sudjeluje u svim njihovim događajima i cijele obitelji poznaje u dušu...

Interno ju zovu "majka Tereza", čak i kada je bolesna radi, kažu, a jednostavno nikome ne može reći "ne".

Sa svojim pacijentima ona je već 42 godine, s njima se, kaže, raduje i s njima živi. A da joj je lako, nije, priznaje. Godišnji odmor praktički i nema, samo neki, kako kaže, ukradeni dani.

- Požalila sam tisuća puta i uvijek ostala - priznaje.

A danas, u njezinom regionu "korone" nema, ponosno ističe.

- Moram pohvaliti svoje pacijente, odlični su, vidim da što je svijet skromniji, to je razboritiji. Nisu u stresu što ne idu u fitnes klubove jer vježbaju na oranicama. Nažalost nemaju niti autobusa, niti automobila pa su i inače u izolaciji, tako da im ova ne pada teško. Nemaju para ali imaju ljekara i slušaju upute i mislim da mi ovakvi kakvi jesmo - nerazboriti, neskromni i razmaženi, trebamo učiti od njih - poručuje doktorica Perić.