PP Papuk zadržao status svjetskoga geoparka

Prvi UNESCO geopark u Hrvatskoj - Park prirode Papuk - zadržao je status svjetskoga geoparka, izvijestio je u srijedu ravnatelj te ustanove Alen Jurenac.

Park prirode Papuk UNESCO-ovim geoparkom proglašen je 2015. godine. Redoviti postupak revalidacije proveden je u srpnju 2019., kad ga je obišlo povjerenstvo UNESCO geoparkova.

- Tijekom četverodnevnog posjeta predstavljen im je napredak ostvaren u protekle dvije godine, od infrastrukturnih novina do novih projekata. Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove, na osnovi njihova izvješća, donijelo je odluku o produljenju statusa za četiri godine, uz navođenje preporuka za rad u idućem razdoblju, izjavio je Jurenac.

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog iznimne prirodne vrijednosti, što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja i geološku raznolikost zastupljenu u mnogim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima Zemljine prošlosti.

Posebna su vrijednost mnogi fosilni nalazi organizama koji su prije 16 milijuna godina živjeli u Panonskome moru. U Parku prirode Papuku, nedaleko od Voćina, je prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj - stupastog lučenja vulkanskih stijena. U članstvo Asocijacije europskih geoparkova primljen je 2007. godine.

- Budućnost Parka temeljimo upravo na UNESCO-ovu potpisu pa i naš najveći projekt Geopriče nosi njegov naziv. Napredak naše turističke ponude događa se velikim dijelom i zahvaljujući tom statusu, što nas čini iznimno sretnim i zadovoljnim, rekao je Jurenac.