Obnova Stona

Srednjovjekovni gradić Ston čija povijest seže daleko u doba Dubrovačke Republike bogata je riznica kulturno povijesne baštine i omiljeno odredište brojnih turista iz cijeloga svijeta.

Posljednjih tridesetak godina traje obnova spomeničke baštine koja je teško stradala u Domovinskom ratu, te potresu,  koji je stonsko područje pogodio 1996. godine.

Zahvaljujući suradnji s Društvom prijatelja dubrovačke starine koje održava stonske zidine obnova se intenzivirala posljednjih 10-ak godina. Stonske zidine čija je dužina 5 i pol kilometara,  najdulje su obrambene zidine u Europi.

- Obnova teče svojom dinamikom, a što se tiče obnove samih građevina ona je dosta zahtjevna - od konzervatorskih smjernica i rada s kamenom koji je specifičan tako da to nisu količine i kubici betona koji se mogu na brzinu ugraditi. Obnova je dosta kvalitetna, dosta zahtjevna, ali i dosta spora kao takva. Moram se ovom prilikom zahvaliti Društvu prijatelja dubrovačke starine jer da njih nije bilo na ovim prostorima, njihovog angažmana ne bi bilo ni obnove u ovakvom zahvatu i u ovakvom obimu na ovim prostorima, rekao je načelnik općine Ston Vedran Antunica.

Oni koji često dolaze u Ston  primjećuju svaki dan neku promjenu. Trenutno se radi na ulazu u taj gradić, a na dijelu zidina oko tvrđave vraća se dio mora kao što je to bilo i za vrijeme Dubrovačke Republike.

- Nažalost neke stvari se ne mogu vratiti jer je tu prošla i cesta koja nas na neki način limitira, glavna pelješka prometnica prolazi uz tvrđavu Kaštio, radi se južni zid, a radi se i dio projektne dokumentacije za obnovu tvrđave Podzvizd, dodao je Antunica.

Uspješno se obnavlja i sakralna baština. Kapelice po okolnim selima većim dijelom su dobro sanirane, a priprema se obnova još njih  nekoliko. Uz pomoć Ministarstva kulture obnovljena je starohrvatska crkvica svetog Mihajla.

Velika oštećenja pretrpjela je zbog soli koja godinama  nagriza zidove i strukturu crkve, s obzirom na blizinu stonske solane.

Obnovljena je i crkva Gospe od Lužina sredstvima Ministarstva kulture, Društva prijatelja dubrovačke starine, te župe Ston i tamošnjih vjernika.

Središnja stonska  crkva, kojoj je titular nebeski zaštitnik toga mjesta i Dubrovačke biskupije Sveti Vlaho uskoro bi trebala biti u potpunosti obnovljena.

- Crkva svetoga Vlaha ako ne bude promjena vezanim uz ovu zaraznu epidemiju korona virusom trebala bi biti blagoslovljena 27. lipnja ove godine. Stajala je 20 godina jer su veliki iznosi, preko 2 i po milijuna eura do sad je utrošeno u obnovu. Evo izgleda lijepo, priprema se oltar, a kad bude oltar i rasvjeta osim sitnih stvari crkva je dovršena i završena, kazao je župnik Stona i dekan Stonskog dekanata don Miljenko Babaić.

Osim Ministarstva kulture , Društva prijatelja dubrovačke starine i jedinica lokalne samouprave, obnova se financira i iz fondova Europske unije.

- Prošle godine smo završili projekt „Povijest na zrnu soli" gdje smo obavljali i tvrđavu i zidine i Napoleonovu cestu i dosta tih značajnih objekata, istaknuo je načelnik općine Ston.

U Stonu se nalazi i najstarija aktivna solana u Europi.  Prvi pisani dokument datira je davnu  u 1330. godinu, a posve je izvjesno da je postojala i znatno ranije. Solana je danas, na žalost,  u vrlo lošem stanju. Nužna je i njezina temeljita obnova, kako zbog iznimnoga potencijala i razvojnih mogućnosti, tako i zbog činjenice  što je riječ o zasigurno najznačajnijem gospodarskom objektu kroz cijelu dubrovačku povijest.