Vodimo vas u hrvatsku Altamiru i pulsko kazalište

Odmaknimo se malo od loših vijesti, potresa, koronavirusa i te neizvjesnosti kojoj smo izloženi. Ako već imate tu povlasticu da možete ostati kod kuće, iskoristite barem neke kulturne sadržaje. I bez obzira na to što trenutačno ne možemo putovati, možemo virtualno posjetiti neka zanimljiva mjesta.

Možete ostati u kući i pritom otići u špilju - onu Romualadovu, tzv. 'hrvatsku Altamiru'. U njoj su slike starije od 30 000 godina. Arheološki muzej Istre u planu je imao različite izložbe, ali su umjesto toga, morali prijeći na društvene mreže.

- Tipična publika su ljudi koji su zainteresirani za rad muzeja, koji su na ovaj ili onaj način prijatelji muzeja, koji vole povijesne spomenike, kulturna dobra, kulturu općenito. Instagram je za mlađe, Facebook za starije, Twitter je brzi način komunikacije tako da je šarena publika, kaže ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.
https://www.facebook.com/Arheoloski/
Moguće je virtualno putovati izložbama, vidjeti rad restauratora, dokumentaciju od prije Prvoga svjetskog rata, a ovih se dana od kuće mogu gledati i predstave Istarskog narodnog kazališta - prva je bila dječja:

- Svi smo stajali pored kompjutera i gledali na drugim mobilnim telefonima i laptopima hoće li se negdje stvar zeznuti. Bilo je baš kao na pravoj predstavi. Znojio sam se dok god nisam vidio da se oni poklanjaju, priznaje glumac i voditelj projekta Luka Mihovilović iz Istarskog narodnog kazališta.Predstave zasad imaju više od 200 gledatelja. Sljedeća je na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, a riječ je o 'Furbaćonu 2', predstavi na dijalektu. Branko Lučić prilagodio je Ruzzanteovu 'Mušicu' u režiji Jasminka Balenovića.