Odabrani finalisti natječaja Rovinj Photodays

Na ovogodišnji je natječaj bilo je prijavljeno 2600 fotografija autora iz 18 zemalja svijeta, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Ocjenjivački sud odabrao je 14 finalista čiji su radovi izloženi na internetu.

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji svijetu festival Rovinj Photodays 2020 se neće održati u najavljenom terminu (8. – 10. svibnja). Organizatori će javnost pravovremeno obavijestiti o svim novostima, a u međuvremenu svi zaiteresirani su pozvani da radove finalista razgledaju na internetskoj stranici festivala Rovinj Photodays.
IZLOŽBA FINALISTA
- Rovinj Photodays Grand Prix 2020 bit će proglašen u zadano vrijeme festivala (subota, 9.svibnja), na web stranici i društvenim mrežama Rovinj Photodaysa, najavljuju organizatori.

Finaliste je odabrao četveročlani istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja: predsjednik žirija Hrvoje Slovenc, fotograf, New York, te članovi Bruna Kazinoti, fotografkinja iz Hrvatske, Una Popović iz Salona Muzeja savremene umetnosti iz Srbije te Sabina Salamon iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Ove godine se među finalistima pozicioniralo po 2 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Rusije, Srbije te po jedan autor iz Nizozemske, Njemačke i Slovenije.

- Ono što je zajedničko finalistima festivala Rovinj Photodays 2020 je akutna svijest o svrsi vlastite fotografije te koja je njena funkcija u svijetu. S time na umu, bila je čast raditi s drugim članovima žirija. Zajedno smo bili zaduženi za težak zadatak odabira iz velikog broja fotografija koje su bile vizualno i konceptualno bogate. Tijekom proučavanja radova više smo se puta vraćali pojedinim radovima koji su se, osim jednostavnih slika, transformirali u slojevite vizualne tekstove, izjavio je predsjednik žirija Hrvoje Slovenc.

Finalisti su Aida Redžepagić (tijelo/akt), Fadil Šarki i Ivana Jagušić (arhitektura), Alessio Paduano, Nik Erik Neubauer i Armin Durgut (dokumentarna), Patrick Bienert i Katarina Marković (moda), Sandra Lensink, Serena Vittorini i Natalia Oreshina (pejzaž) te Patrick Bienert, Mikhail Lebedev i Denis Butorac (portret).

Detalje o festivalu Rovinj Photodays putem videopoziva u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ispričao je direktor festivala Denis Redić: