Virus ujedinio svjetsku znanost

Dvanaestero vrhunskih hrvatskih znanstvenika sudjelovalo je u srijedu na videokonferenciji kako bi razmijenili mišljenja o mjerama koje je Hrvatska poduzela u suzbijanju epidemije koronavirusa i ocijenila sadašnje stanje. 

Dok je za većinu građana iza zatvorenih vrata vrijeme stalo, u laboratorijima traje utrka s vremenom. O novom virusu znanstvenici uče jedni od drugih i sve spoznaje međusobno odmah dijele.

Stipan Jonjić iz Centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva Rijeka kazao je da je riječ o pravoj revoluciji u komunikaciji. Naglašava da su ljudi svjesni kako je užasno važno podijeliti informaciju.

Registrirano je više od pola milijuna zaraženih, a stvaran je broj, procjenjuju stručnjaci, i deset puta veći. U istraživanje Covida 19 uključuje se i riječki medicinski fakultet.

- Tijekom godina uspostavili smo razne istraživačke platforme koje nam mogu pomoći u pristupu u istraživanju ovom virusu, kaže Jonjić.

Hrvatska zaklada za znanost financirat će istraživanja koja bi mogla pomoći u borbi i oporavku od pandemije. Traga se za cjepivom, ali i lijekom koji bi mogao blokirati repliciranje virusa.

Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu istaknuo je da su provedene mjere bile alternativa nedostatku cjepiva.

- Upravo radi toga je karantena jedini način borbe i moramo ga primijeniti, kazao je.

Znanstvenici su stavili svoje znanje Vladi na raspolaganje, ali sadržaj videokonferencije nisu htjeli otkriti. No značajna je poruka iz Singapura, Josipa Cara, ravnatelja Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za digitalno zdravlje.

"Borba protiv epidemije nije borba pojedinca, nego zajednice i iznimno je važno djelovati usklađeno. Da bismo pobijedili, svi se moramo pridržavati uputa Kriznog stožera koji sakuplja informacije, uključujući i preporuke znanstvenika."

Na videokonferenciji su sudjelovali molekularni biolog, akademik Miroslav Radman, član britanske akademije Igor Rudan, molekularni biolog Nenad Ban, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić, genetičar Dragan Primorac, molekularni biolog Gordan Lauc, stručnjak za zdravstvene sustave Josip Car, epidemiolozi Ozren Polašek, Branko Kolarić, Krunoslav Capak i Petra Klepac te virologinja Andreja Ambriović Ristov.