Kamenice u doba korone

Opasnost od koronavirusa poremetila je proizvodnju i plasman školjaka i ribe u Malostonskom zaljevu.

Naša dubrovačka ekipa reportažu je snimila neposredno prije donošenja odluke o zabrani rada svih restorana, a već tada se zebnja uvukla među tamošnje školjkare i ribare.

U uvali Bjejevica pokraj Stonske Dube u Malostonskom zaljevu Vinko Čilić prije četiri godine u ribogojilištu je pokrenuo proizvodnju brancina, te podignuo nove nasade dagnji. Za opremu je iskoristio poticajna sredstva iz europskih fondova, zaposlio ljude i osigurao tržište.

- Za ovu godinu imamo spremnih 100 tona brancina i nekih 60 do 70  tona dagnji. A u drugoj uvali, Bistrina, imamo dobre kamenice, jer nam se ta lokacija pokazala odličnom za kamenice, a ova uvala nam se pokazala super za dagnje i brancine, kazao je Čilić.

U njihovim parkovima na Bistrini za konzumaciju je, kaže, prispjelo 150 tisuća komada kamenica. I kad se činilo da je sve gotovo idealno, onda je i u toj djelatnosti, zbog opasnosti od koronavirusa, sve postalo upitno.

- Ove godine imamo dobru ponudu, ali ne znamo što će se dogoditi s cijelim gospodarstvom, hoće li krenuti s prodajom, nadamo se da hoće ubrzo, da će ova korona prestati pa da možemo normalno raditi, rekao je Čilić.

- Definitivno je situacija oko koronavirusa pogodila školjkare. Mi smo manifestaciju koja je znala privući nekoliko desetaka tisuća gostiju otkazali. Jednostavno smo poslušali nacionalni stožer, izjavio je načelnik općine Ston Vedran Antunica.

Dani malostonskih kamenica, u normalnim godinama, vrijeme su i prigoda da tamošnji školjkari, prodajući svoje proizvode, dobrim dijelom naplate cjelogodišnji trud.

- U okviru naših mogućnosti, koje nisu baš nešto posebne, mi ćemo pokušati pomoći ljudima koliko je maksimalno moguće sa strane općine Ston, kazao je načelnik Antunica.

Školjkari u Malostonskom zaljevu baš nemaju sreće s virusima. I prošle godine, nekako u isto ovo vrijeme kada su kamenice najbolje i kada se očekuje najveća prodaja, dio nasada kamenica pogodio je noro virus, što im je nanijelo veliku štetu.

- Šteta je nanesena. Ali ovu godinu opet imamo nešto novo, ne možemo naravno usporediti s ovom situacijom od prošle godine, ne znamo ni do kada će trajati, posla nema. Hajde, ja još prodajem na uzgajalištu pa ima još nešto dok su ljudi u pokretu, a što se tiče većih uzgajivača koji prodaju restoranima, a sad restorana nema pa će ostati neka količina robe, kazala je predsjednica Udruge školjkara Ston Mare Radić.

Potvrđuje to i najpoznatiji stonski ugostitelj Jozo Barović.

- Sve je povezano, što direktno, što indirektno, sve staje. Ovo što se tiče marikulture, ljudi koji su uzgajivači kamenica i mušula, ništa je. Ovaj lokal  koji je bio svaki dan skoro pun, u ovo vrijeme pune tarace, sad vidite da nema, kazao je Barović.

- Problem su nam i školjke, problem nam je i riba, jer ono što dođe na konzumnu veličinu najbolje je prodati. Jer ako moramo mijenjati mreže, razrjeđivati ribu, pa će ona prerasti željenu veličinu. Moramo potrošiti i veću količinu hrane, onda nam je problem, dodaje Čilić.

Živjeti i raditi se mora, a poslovi na moru uvijek su puni neizvjesnosti. Ostaje jedino nada da će opasnost od korone, kao i od njezina rođaka nora, čim prije uminuti.