Svjetski dan kazališta: snaga teatra u teškim vremenima

U povodu današnjeg obilježavanja Svjetskog dana kazališta, 27. ožujka, prvak Drame HNK-a Zagreb Siniša Popović zapitao se 'što kazalište može u vremenima razarajućeg materijalizma, a o ministrica kulture Obuljen Koržinek poručila je da ostanemo svjesni uloge kazališta u ovim teškim trenucima.

- Svjetski dan kazališta na HRT-u

U svjetskoj poruci za dan kazališta pakistanski dramski pisac Shahid Nadeeem istaknuo je 'važnost umjetnosti kao mosta koji povezuje stvaraoce i publiku te važnost angažiranoga pristupa umjetnosti izazovima današnjice, pozivajući na odgovornost i nužnost obnove naše duhovne snage u suvremenom društvu'.

Pisanje hrvatske poruke organiziralo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika  koje je tu čast dodijelilo Siniši Popoviću, glumcu, nacionalnom prvaku Drame HNK u Zagrebu.

Hrvatska poruka za Svjetski dan kazališta prvaka HNK-a Siniše Popovića:

Zamoljen od strane Hrvatskog društva dramskih umjetnika da vam uputim poruku u prigodi obilježavanja Svjetskog dana kazališta, pitam se pred svima vama - što može kazalište danas? Što ono može u vremenu razarajućeg materijalizma koji želi sve sebi podčiniti, kojem je cilj obogaljiti svaku naznaku duhovnosti, koji ne preza ni od toga da dovede u pitanje i sam opstanak civilizacije.

Što može kazalište danas ponuditi onima koji ga rijetko ili nikad ne posjećuju zaokupljeni ružnoćom vlastite borbe za opstanak ili pak onima zaokupljenima još ružnijom borbom za zgrtanjem ispraznog obilja? Isto ono što nam je tisućama godina svima podjednako nudilo. Može nam neposrednije od ijedne druge umjetnosti, baš sad, ovog trena i tu pred nama postaviti pitanje - kakav je to život koji danas živimo.

Moramo vjerovati u kazalište. Svi mi koji ga stvaramo. Moramo ustrajati u toj vjeri. To nam je poslanje. Gubeći sve više bitke za ljudsko dostojanstvo na pozornici stvarnog života postajemo sve odgovorniji za onaj koji stvaramo na ovoj imaginarnoj, duhovnoj.

Kad nam je već dano (ili smo pak sami sebi to uzeli za pravo) da suočavamo ljude sa njima samima prikazujući im kako žive, kako ne žive i kako bi mogli živjeti, činimo to smjelo, originalno i nadasve odgovorno. Učinimo sve što možemo da ne dopustimo ovom čudovišno surovom svijetu da silnom halabukom, izostankom tolerancije, pomanjkanjem svakog boljeg ukusa i općim nesuglasjem prodre u posvećeni prostor kazališta. Ne dopustimo nikad da kazalište prestane biti mjesto susreta i spoznaje.

Samo najboljima među nama poći će za rukom da ustraju u tom poslanju, pa i njima tek ponekad. Iza njih ostat će tek pokoja suhoparna bilješka o njihovom radu i poneka izblijedjela fotografija. Ali u vremenu koje nam je dano da u njemu trajemo na kazališnoj pozornici, u susretu s publikom koja  zna i osjeća da se ono što se pred njom zbiva ne može ni doživjeti ni prenijeti izvan tog prostora i vremena, u tim kratkim nadahnutim trenucima spoznajemo zajedno s našom publikom  što kazalište može!

Neka nam je svima sretan i ispunjen nastojanjem da budemo promjena koju  želimo vidjeti u svijetu, ne samo današnji, nego svaki dan u kazalištu.

Siniša Popović

Obuljen Koržinek: Ostanimo svjesni uloge kazališta u ovim teškim trenucima

U povodu Svjetskog dana kazališta poruke ohrabrenja i potpore svim kazališnim umjetnicima i djelatnicima uputila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podsjetivši na važnu ulogu umjetničkog i kazališnog djelovanja u društvu.

- Ove godine obilježavamo Svjetski dan kazališta u osobitim okolnostima kazališta diljem svijeta su zatvorena, pozornice su prazne, a kazališne predstave umjesto u gledalištima pratimo putem interneta, stoji u poruci ministrice.

U ovogodišnjoj poruci odaslanoj cjelokupnoj svjetskoj kazališnoj javnosti u povodu Svjetskog dana kazališta, pakistanski dramski pisac Shahid Nadeeem naglašava važnost umjetnosti kao mosta koji povezuje stvaraoce i publiku te važnost angažiranoga pristupa umjetnosti izazovima današnjice, pozivajući nas na odgovornost i nužnost obnove naše duhovne snage u suvremenom društvu.

- Nadalje poručuje da 'kazalište ima ulogu, i to plemenitu ulogu, u osnaživanju i pokretanju ljudske vrste da se uzdigne sa svojega puta u bezdan', stoji u ministričinoj poruci.

- Na tom tragu upućujem poruku ohrabrenja, optimizma i potpore, nadajući se da ćemo uskoro ponovno moći sa zadovoljstvom uživo pratiti kreativnost, talent i izvrsnost hrvatskih kazališnih umjetnika, kao i svjedočiti predanosti svih kazališnih djelatnika. S vjerom da ćemo savladati ovu krizu i ubrzo ponovno uspostaviti uobičajeni tijek naših života i sudjelovanja u kulturnim događanjima svim kazališnim umjetnicima i svima koji sudjeluju u stvaranju kazališta, kao i kazališnoj publici čestitam Svjetski dan kazališta, poručuje Obuljen Koržinek.

- Pogođeni najvećom zdravstvenom ugrozom novoga doba, s posljedičnim prekidom održavanja svih kulturnih događanja, živimo u vremenu koje od svih nas iziskuje spremnost na usvajanje nekih novih pravila izolacije kako bismo očuvali zdravlje pojedinca, obitelji i cijele zajednice. Na žalost, razorni potres koji je prije nekoliko dana pogodio Zagreb i sjeverozapadnu Hrvatsku oštetio je brojne kazališne dvorane, ostavljajući i fizičke ožiljke koje ćemo morati sanirati, ističe dalje ministrica.

Iako su umjetnici izvođači prvi osjetili ekonomske posljedice restriktivnih mjera vezano uz javna okupljanja, nesebično putem različitih online platformi sudjeluju u kulturnom životu i pružaju našim građanima vrijedne kulturne sadržaje na čemu im iskreno zahvaljujem, napomininje.

- U ovim trenutcima kad su kazališta utihnula i kad su se nad pozornicama ugasila svjetla, bitno je da ostanemo svjesni važne uloge umjetničkog i kazališnog djelovanja u društvu, ali i da se prisjetimo koliko su nas često s kazališnih dasaka angažirani umjetnici pozivali na propitivanje svijeta, društva i vremena u kojima živimo, istaknula je ministrica.

Naša je dužnost danas, kada su mnogi kazališni umjetnici egzistencijalno ugroženi, pomoći da kroz razdoblje krize osiguramo potporu posebno onima koji su najosjetljiviji, smatra. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture usvojili su prvi paket mjera za pomoć gospodarstvu koje uključuju i mjere pomoći samostalnim umjetnicima, a u sljedećim danima nastavit će s objavom mjera kojima se želi pomoći da naš kulturni sektor preživi teško razdoblje koje je pred nama.

Drama HNK Split poslala poruku solidarnosti i zajedništva

Umjetnici Drame HNK Split iz svojih su domova u petak poslali poruku u povodu Svjetskog dana kazališta, u kojoj podsjećaju na društvenu ulogu kazališta te izražavaju uvjerenje u snagu kazališne umjetnosti da zajedništvom i strpljenjem prebrodi sva iskušenja.

- Kazalište je, više nego bilo koja druga umjetnost, ovisno o društvenoj interakciji, o odnosu gledatelja u publici i umjetnika na sceni, o zajedništvu njihovog umjetničkog doživljaja. Zato je smanjivanje društvenog kontakta i posljedice koje je izazvala pandemija COVID-a 19, u svim segmentima ljudskog i društvenog života snažno pogodila i kazališnu umjetnost, stoji u poruci koju je napisao dramaturg i producent kazališta Jasen Boko.

Kazalište je i umjetnost koja je kroz dva i pol tisućljeća otkad se rodila pod otvorenim nebom grčkog Mediterana preživjela brojne ljudske katastrofe, napominje se u poruci. Tako će se znati izboriti i s ovom nevoljom, zahvaljujući virtualnoj stvarnosti koja će kazalištu omogućiti da se i u vremenima izolacije nastavi boriti za neki bolji svijet scenskom umjetnošću.

- Podjela na publiku u parteru i glumce, plesače, pjevače i glazbenike na sceni, dobit će novu, dosada nepoznatu dimenziju. Čekanje neće spriječiti kazališnu interakciju, jer scenska će se umjetnost prebaciti u virtualni svijet, poručuje Drama HNK-s Split.

Kazalište je od nastanka uvijek služilo, u lijepim kao i u teškim vremenima, da podigne i stimulira ljudski duh, da nas emotivno dodirne, podsjeti na humanost, na snažne ljudske emocije u nama. Da mijenja svijet na bolje! Scenska umjetnost unosi empatiju u svijet koji tu važnu potrebu u vremenima svakodnevne jurnjave za profitom često zaboravi.

- Iskoristimo ovo razdoblje, dok čekamo povratak u normalnu svakodnevicu, kako bismo postali bolji ljudi, na što nas kazalište oduvijek upozorava. A kad izađemo iz svojih domova i ponovno ugledamo ljude i izvan virtualnog svijeta, nadam se da ćemo kao Miranda iz Shakespeareove 'Oluje' moći reći: 'Divota! Kolika su krasna tu stvorenja! Kako lijep je ljudski rod! O divni novi svijete, što u sebi imadeš takve ljude!' Kazalište će i sada, dok je svijet zastao, ali i kad se, uskoro, nadamo se, vratimo na našu scenu i s vama podijelimo užitak u scenskoj umjetnosti, biti tu da nas sve zajedno podsjeti na ove riječi, poručuje HNK Split u svojoj poruci.

Poruku su pročitali glumci Drame HNK Split Trpimir Jurkić, Petra Kovačić Pavlina, Elvis Bošnjak, Andrijana Vicković, Stipe Radoja, Andrea Mladinić, Bruna Bebić, Vicko Bilandžić, Mijo Jurišić, Anastasija Jankovska, Zorana Kačić Čatipović, Marjan Nejašmić Banić, ravnateljica Drame Jelena Bosančić i redateljica Nenni Delmestre.

Pogledajte poruku cijelosti:Svjetski dan kazališta na HRT-u

U povodu Svjetskog dana kazališta u videoteci naše multimedijske usluge HRTi pogledajte dokumentarni film Čovjek koji je živio kazalište - Marin Carić, a snimku kazališne adaptacije romana Jaroslava Hašeka 'Dobri vojak Švejk' izvedene u kazalištu Komedija u 21 sat na HTV 3 te, također, na platformi HRTi.
Marin Carić čovjek je koji je živio kazalište