Prije šest godina prepustila je posao prijateljici. Evo gdje je vinkovačka heroina danas

Nesebičnost koju je pokazala ta djevojka zadivila je svijet. Prepustiti svoj posao prijateljici i ugroziti svoju egzistenciju malo bi tko učinio. Gdje je danas i kako živi Dubravka Glavaš, heroina modernog doba, istražila je HRT-ova emisija Labirint.

Dubravka Glavaš iz Vinkovaca u medije je dospjela prije šest godina, kada je ponudila otkaz u tvrtki koju je pogodila kriza, a kako bi spasila radno mjesto svoje kolegice, samohrane majke kojoj je posao u vinkovačkoj tvornici bio jedini izvor prihoda.

- Ja bih to ponovila. To definitivno. Izgubila sam posao, u današnje vrijeme to je tako normalno. I oni koji su na neodređeno gube ga, tako da - danas ga imate, sutra nemate. Mislim da u današnje vrijeme ništa nije tako čvrsto i da se možete za to držati, kazala je Dubravka za Labirint u siječnju 2014.

- Ne mogu se zahvaliti. Ne mogu toj osobi dati nešto što je ona meni pružila. Znači pružila je mojoj djeci kruh, otkinula je od sebe i dala meni, u suzama je tada ispričala Đurđica Švigač, samohrana majka dvoje djece koja, kako je tada izjavila, ne bi mogla bez toga posla - suprug je poginuo, ostali su krediti koje je trebalo vraćati, a tu je bilo i dvoje djece koje treba izvesti na pravi put.

- Cijeli taj dan, to je bila jako mučna atmosfera u firmi u kojoj sam radila jer se znalo zadnja tri dana da će se dijeliti otkazi. Nije se znalo tko. Toga dana gledala sam je od 5.30 ujutro, kada sam došla na posao, do 13.30 kada smo imali sastanak s direktorom.  Do onda sam ju gledala kako plače, tako se Dubravka prisjeća dana kada je donijela odluku da svoj posao prepusti prijateljici.

- I onda sam rekla "Ne. Napravit ćemo mi to malo drugačije". Ja sam djevojka, mogu se snaći, odraditi sezonu na moru, ne znam, zvat ću striku u Njemačku da mi nađu neki posao. Imam roditelje..., pomislila je.

Njenoj obitelji isprva nije bilo drago.

- Bilo me strah što će reći kada sam išla kući. Trebalo je to njima priopćiti, kako ću, što ću. Mama i sestra su onako blaže reagirale, rekle su "OK, ako je to tvoja odluka, dobro". Tata je bio onako malo žešći, grublji, rekao je da nisam normalna, tko u današnje vrijeme daje otkaz, zamjenjuje se za drugoga? Ali  kada sam mu rekla što, kako, onda se i on povukao, rekao da stoji iza mene, iza svake moje odluke, prepričala je 2014. Dubravka.

Šest godina poslije, emisija Labirint provjerila je gdje su Dubravka i Đurđica. Dubravka trenutno živi u Frankfurtu, a Đurđica, kaže, još uvijek radi u istoj tvrtki.

- I dalje radim u toj firmi, već osam godina. Zahvaljujući Dubravki, dogodile su se mnoge pozitivne stvari, stvorila su se nova prijateljstva, stvorila se jedna ljubav, dijete, brak, i obitelj nova, kaže Đurđica.

Dubravka i Đurđica postaju kume - jer Đurđica dobiva djevojčicu, daje joj Dubravkino ime, i Dubravka joj postaje krštena kuma.

- Ništa ne bih promijenila. Smatrala sam i dalje smatram da je to bila jedina ispravna odluka u tom trenutku i stojim iza nje. Jednostavno, moje unutarnje ja je reklo da ja to trebam i moram napraviti i ja sam to napravila, kaže danas Dubravka.

- Zahvaljujući njoj dobila sam siguran posao, priliku za novu ljubav, i novog člana obitelji, malu Dubravku. Dubravka je osoba koja mi je vratila i vjeru mi je dala da postoje dobri ljudi koji bi učinili sve za tebe, kaže Đurđica.

Dubravka je danas u Frankfurtu i zbog situacije s koronavirusom ne može do svoje obitelji, no poručuje:

- Željela bih iskoristiti ovu priliku da pozdravim svoje roditelje i moju sestru, moje prijatelje i prijateljice, kumove, sve ljude koji me poznaju. Da pozdravim moj grad, da pozdravim moju zemlju, moju državu. Jer Hrvatska je jedna mala, a tako velika zemlja, koja je to puno puta dokazala kroz sport, kroz humanitarne akcije, kroz svakog običnog čovjeka koji radi dobro i trudi se.

I za kraj, dodaje: "Moramo biti bolji, još bolji nego što smo bili, jer to je jedino ispravno".

Pogledajte video: