ICOM poziva u pomoć hrvatskim muzejima

Međunarodni komitet za muzeje ICOM pozvao je vlade i institucije da pomognu zagrebačkim muzejima stradalima u najjačem potresu koji je pogodio Zagreb u posljednjih 140 godina.

Izrazivši suosjećanje sa svim hrvatskim građanima pogođenima tim potresom ta je krovna muzejska organizacija s tisućama članova, na svojoj web stranici objavila fotografije iz teško oštećenih muzeja, ističući kako cjelokupnu situaciju dodatno otežava aktualna situacija s epidemijom koronavirusa.

Prenose kako je većina muzeja u središtu grada pretrpjela veliku štetu, neki od njih više nisu statički sigurni, a osim samih zgrada oštećena je i sama građa, u izložbenom prostoru i čuvaonicama.

ICOM se također mobilizirao i radi sa svojom hrvatskom podružnicom i Regionalnim savezom jugoistočne Europe kako bi se procijenila šteta i pronašao najbolji način da im pomognu u njihovim naporima obnove i sanacije.

Uzimajući u obzir sanitarnu situaciju na nacionalnoj i međunarodnoj razini, ICOM poziva vlasti i međunarodne organizacije da, prikupljajući ljudske, financijske i tehničke resurse, pomognu hrvatskom stanovništvu i muzejskim stručnjacima.
Obuljen Koržinek: Ministarstvo kulture uključeno u obnovu baštine