Zadar: Darivanje krvi u kazalištu

U doba kad se u kazalište ne može zbog predstava, u Zadru se može iz humanitarnih razloga. Foaje Hrvatskog narodnog kazališta Udruga darivatelja krvi Kalelarga dvaput na godinu koristila je kao prostor za terenske akcije darivanja. Sada je pak tri puta tjedno ispostava Odjela za transfuziju.

Utorkom i srijedom od 10 do 18, te petkom od 8 do 13 sati tim Odjela za transfuziju pojačan volonterima Crvenog križa prima darivatelje pod uvjetima prilagođenim aktualnim okolnostima.

- Tko je putovao u zadnjih 30 dana izvan države nažalost ne može dati krv, isto tako je za zadnjih 15 dana izvan Zadarske županije, kazala je dr. med. Maša Šimičević.

Otkako su se preselili u HNK, odaziv je odličan. Samo u prva dva dana prikupljeno je oko 90 doza.

- Tu su bili udruga Tornado i druge udruge, Beštije i slične koje se onda organiziraju u davanju. Htjela bih svima njima i onima koji su samoinicijativno došli, vidjeli možda u medijima ili nešto, zahvaliti što su došli, rekla je doktorica Šimičević.

Sa zadarskog odjela za transfuziju poručuju kako krvi ima, ali s obzirom na prirodu krvnih pripravaka od kojih neki ne traju dulje od pet dana, trebaju i stalni dotok. Zbog toga se mole darivatelji da se nastave javljati na ovakve akcije.