Preminuo Krzysztof Penderecki

Poljski skladatelj i dirigent Krzysztof Penderecki, jedan od najinovativnijih skladatelja suvremene glazbe i čest gost zagrebačke glazbene scene, umro je u nedjelju u dobi od 86 godina u Krakovu.

Autor Tužaljke za žrtve Hirošime, dobitnik brojnih nagrada, umro je nakon duge bolesti, objavili su mediji pozivajući se na skladateljevu obitelj. Četverostruki dobitnik nagrada Grammy (1988.,  godine 1999. u dvije kategorije te ponovno 2017.), Penderecki je pisao filmsku glazbu za redatelje kao što su Stanley Kubrick, Martin Scorsese i David Lynch. Jedan od najvažnijih poljskih skladatelja, briljantnu glazbenu karijeru počeo je 1959. kada su tri njegove kompozicije Strofe, Emanacije i Davidovi psalmi osvojili tri prve nagrade na Natječaju za mlade glazbenike u Varšavi. Nametnuo se kao istaknuti skladatelj avangarde 60-ih godina skladbom Tužaljka za žrtve Hirošime (1960.), i njome stekao svjetsku slavu.

Bio je izuzetno inovativan, koristio je neuobičajene intervale, glissande, činio da instrumenti zvuče na neuobičajen način. Njegova je glazba bogata zvučnim efektima kao što su lim, zviždaljke, komadići stakla, brušenje metala, piljenje, pisaći strojeve, štucanje, električni zvukovi i slično.

U Zagreb je prvi put stigao 1963. na 2. Muzički binnale Zagreb (MBZ) i od tada je bio čest gost. 1985. zatvara 13. MBZ autorskim koncertom ravnajući Simfonijskim orkestrom HRT-a, godine 2007. bio je glavni gost Zagrebačkog Bijenala, 2011., ravnao je orkestrom Zagrebačke filharmonije u izvedbi svog djela Zimsko putovanje (2008.) i solista, hrvatskog hornista Radovana Vlatkovića.  Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je 2013. Pendereckog Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića za osobit doprinos razvoju suvremene glazbe, ali i kulturne suradnje Poljske i Hrvatske.

Penderecki je postupno odustajao od avangarde i počelo skladati postromantičnu glazbu dostupnu široj publici. Godine 2011., surađivao je s Jonnyjem Greenwoodom, glavnim gitaristom britanske rock skupine Radiohead te skladateljem elektroničke glazbe Aphexom Twinom na albumu i turneji. Za razliku od većine skladatelja svoje generacije, velik dio glazbenog opusa Pendereckog čini vjerska glazba (Stabat Mater, Muke po  Luki). 

Rođen 23. studenoga 1933. u Debici, Krzysztof Penderecki primljen je na Konzervatorij u Krakovu u dobi od 18 godina, a istodobno je studirao filozofiju, povijest umjetnosti i književnost. Bio je glazbeni pedagog na brojnim školama diljem svijeta i ravnao je najpoznatijim simfonijskim orkestrima u Europi i Sjedinjenim Državama. 


Donosimo isječak s probe za koncert zatvaranja 13. MBZ-a (25. travnja 1985.) Djela Krzysztofa Pendereckog na kojem je Simfonijskom orkestrom HRT-a (tada Zagrebački simfoničari RTZ-a) veliki Penderecki i dirigirao, solist na violončelu bio je Boris Pergamenšikov: