Kazalište na daljinu, lutkarstvo u doba korone

U ovom nadrealnom životu koji trenutačno vodimo ne možemo ni u kazalište, pa su se umjetnici prilagodili nama. Osim odraslih, u virtualnim predstavama mogu uživati i djeca. Već u prvome tjednu "Kazališta na daljinu", predstave splitskog Gradskog kazališta lutaka odgledalo je čak 70.000 mališana.

Čim napišu što su im učiteljice zadale, Mihael i Lucijan u kućnim papučama uskaču u lutkarsko kazalište - na daljinu.

- Dosad smo pogledali Šporkog Špira i Neposlušnu Tonku, te "Grgu Čvarka". I ja rado gledam vaše predstave; dosad sam pogledao "Did i repa" i "Stonogu Gogu", rekli su.

- Zbog okolnosti u kojima se nalazimo i činjenice da su djeca kod kuće i da su i roditelji u potrazi za nekim vrijednim sadržajem, a i činjenicu da djeca predstave mogu gledati iznova i iznova -zapravo nas brojke ne iznenađuju toliko, ali nas vesele, rekla je ravnateljica GKL-a Split Marija Tudor.

Nakon online premijera predstave su stalno dostupne na YouTube kanalu splitskog kazališta lutaka, a gleda ih cijela Hrvatska. Napravljen je i korak dalje pa se svi naslovi mogu metodološki obraditi u nastavi organiziranoj putem interneta.

Očekuje se da će broj gledatelja brzo premašiti sadašnjih 70.000 jer u pripremi je još dosta nagrađivanih lutkarskih komada. Prva sljedeća je -"Som na cilome svitu"- trećega travnja - u priči o jedinom dječaku na otoku koji traži prijatelje za igru, vjerujemo, mnoga će se današnja djeca prepoznati.