Starogradsko polje i zemlja zlata vrijedna

U ovim teškim vremenima ljudi sve više razmišljaju o nekim gospodarskim granama koja su u suvremenu vremenu bila pomalo zanemarena, pogotovo na otocima gdje cvate turizam. Jedno od njih je i poljoprivreda.

- Tajne Starogradskog polja na Hvaru

Plodno strarogradsko polje na otoku Hvaru najplodnija je otočna nizina, a kažu moglo bi prehraniti pola Hrvatske. Nažalost, do danas se slabo obrađivalo. Možda je došlo vrijeme da se i to promijeni.

Više od 3 tisuće hektara plodne zemlje u srcu otoka Hvara. Danas starogradsko polje, a nekad grčka hora. Najstarija je to antička katastraska podjela zemljišta na Mediteranu koja datira od 4 stoljeća prije Krista. Pod zaštitom je UNESCO-a od 2007. godine. Poljoprivredni raj na Zemlji.

- To je čudo, to pitomo polje. Velika površina visoko kvalitetne zemlje, jako puno se može proizvesti, kaže Pavino Petrić,vinar iz Staroga Grada. Njegovu vrijednost prepoznali su još antički Grci a potom i Rimljani. Nažalost u suvremeno doba tek rijetki otočani ga obrađuju.

- Teško je sam opstati. Trebalo bi se udružiti u zajednice. Hvar može prehraniti pola Hrvatske. Imamo vodu. Možemo proizvoditi i opskrbiti sve hotele, tvrdi Ivo Fredotović, poljoprivrednik iz Vrbanja.

Vrijednost starogradskog polja odavno je prepoznao Hvaranin Josip Žuvela. Kupovao je male parcele i polako okrupnjivao posjede. Danas uzgaja broje povrtne i voćne kulture te domaće životinje. "Moj tata je rekao da je zemlja hraniteljica. S tom parolom ću živjeti i umrijeti", kaže Josip.

I uistinu ova plodna zemlja mogla bi mnoga usta nahraniti. U vremenu u kojem sve gospoodarske grane trpe veliku krizu i štetu, zemlja ima neprocjenjivu vrijednost. Izvor je života i još jedan dokaz, kažu - da se Hrvatska treba više okrenuti proizvodnji vlastite domaće hrane a manje uvozu.