Francuz u Hrvatskoj: voli štrukle i pašticadu

Inženjer strojarstva, Alexis Duret, već dvije godine živi u Hrvatskoj sa svojom djevojkom Evom. Gostovao je u Dobro jutro, Hrvatska i govorio o tome kako mu nije bilo lako napustiti obitelj i otići iz svoje zemlje, ali i o društvenoj igri koju je razvio.

- S obzirom na sadašnju situaciju u Europi, nigdje drugdje ne bi htjeli biti. Ista je situacija u Francuskoj, Hrvatskoj, sa svim donesenim mjerama, mislim da je nabolje biti tamo gdje jesmo i siguran sam da će biti dobro, rekao je.

Kaže da su ga roditelji njegove djevojke od prvog trenutka jako dobro primili, s njima komunicira na engleskom jeziku, a majka njegove djevojke čak i uči francuski jezik kako bi s njima razgovarali.

Svoju djevojku je, kaže, upoznao u Švedskoj tijekom Erasmus razmjene na Sveučilištu u Švedskoj prije 6 godina.

- U Hrvatskoj sam bio oduševljen obalom, prirodom, gostoljubivošću. Imam problema s prilagodbom na neke stvari, u Hrvatskoj se kava pije jako sporo, a za mene je to bila prilično otežavajuća okolnost. Tu napredujem, ali polako, rekao je.

Što se tiče negativnih stvari, naveo je problem administracije i činjenice da Hrvatska nije u Schengenskom prostoru, što otežava stvari jer je živio u Austriji, a često je putovao u Hrvatsku, pa je ponekad satima čekao prelazak na granici.

Njegov otac radi u tiskarskoj industriji, a majka u logističkoj. Poznavatelj je lokalnih francuskih proizvoda, roditelji mu često šalju pakete poštom koje teško pronalazi u Hrvatskoj. Vina još i može pronaći, ali neke druge stvari, poput sira, ne može.

Za hrvatska vina kaže da su raznolika, imamo veliku paletu okusa i cijena, pa mu je ponekad teško pronaći dobar omjer između cijene i kvalitete. U Francuskoj je, kaže, ujednačenija situacija - postoje renomirana vina s vrlo visokim cijenama, a općenito je omjer cijene i kvalitete dobro određen i uravnotežen. Ta ravnoteža mu nedostaje u Hrvatskoj.

Što se tiče hrvatske kuhinje, rekao je da je riječ o "kuhinji s područja Balkana koja je drugačija od francuske". Volio bi vidjeti više hrvatskih restorana u Francuskoj, dok je francuska gastronomija standardizirana i postoji u drugim zemljama. Najviše mu se sviđaju štrukli i pašticada.

Duret je razvio i usavršio igru za bijeg "Lockate Games", radi se o igri na otvorenom koja je vrlo slična aktivnosti pronalaska izlaska iz nekog prostora. Riječ je o igrama koje su stvarne, ne virtualne i igrači moraju pronaći tragove, razbiti različite zagonetke i tako napredovati u skladu sa zadaćom koju su dobili. Igra traje otprilike 60 minuta, a razvio ju je tako da se može premjestiti na različite terene, poput kampova. Lani je igra postavljena u Šimunima na otoku Pagu, kao dodatak već postojećem objektu. Cilj je da igrači ponovno otkriju određeno područje na interaktivan način, različite postaje ih vode kroz igru, a kada riješe jednu igru, rješenje ih dovodi do sljedeće postaje.