Robot protiv koronavirusa u sisačkoj bolnici - što i kako radi?

Nevjerojatnim zaštitnim mjerama i korištenjem najmodernijih tehnologija i robota, Kina je zaustavila širenje korona virusa. Za Kinom, što se primjene robota u bolnicama tiče, ne zaostaje niti Hrvatska. U Općoj bolnici Sisak - u borbi protiv korona epidemije i zaraza, liječnicima pomaže i robot.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

- Ultravioletni, dezinficirajući robot je u našoj bolnici već 10-ak dana, a kod nas je zato što smo njegove benefite i dobrobiti upoznali prije nekoliko mjeseci kada je bio kod nas na testiranju, rekao je ravnatelj bolnice u Sisku dr. Tomislav Dujmenović gostujući u HRT-ovoj emisiji "Zajedno za zdravlje".

- On djeluje tako da emitira ultra violetnu C svjetlost koja uništava sve mikroorganizme: bakterije, viruse i druge mikroorganizme. Njegovo djelovanje je da onemogućava razmnožavanje i virusa i bakterija. Tako postaju neaktivni i nisu više štetni za organizam, dodao je dr. Dujmenović.

Prednost robota je i ta što daje i sigurnost samim zaposlenicima bolnice. Potvrdila je to voditeljica Odjela za infektivne bolesti doktorica Tonka Jozić Novinc, koja se u emisiju uključila iz Siska putem Skype-a.

- Ovaj uređaj, naš "Robi", kako ga zovemo, došao je u bolnicu u pravom trenutku, jer ovo pandemijsko vrijeme, osim što je donijelo svoje nedaće, donijelo je i veći protok bolesnika u naš karantenski sustav. Robot nam je izuzetno velika pomoć, brza i učinkovita. Jer bolesnici koji dolaze nisu samo mladi i pokretni, nego su sada sve teži bolesnici, stariji koje sve primamo u naš karantenski sustav, radimo obrise, uključujemo ili isključujemo koronavirusnu infekciju i onda naš robot sve takve sobe sterilizira, kazala je dr. Jozić Novinc.

Nakon takve sterilizacije koju "odradi" robot, dodala je doktorica, više ne ostaje biološkog života: virusa, gljivica i bakterija.

- A naši teški bolesnici koji dolaze imaju i mnoge druge bakterije na sebi, kolonizaciju kako mi kažemo, ili infekciju. Tako da nam je ovo od višekratne pomoći, pojasnila je dr. Jozić Novinc.

Naglasila je da sve mjere dezinfekcije i izolacije vrijede i dalje.

- Ali ovo nam je višekratna pomoć, na visokoj ljestvici gdje zapravo  svi osjećamo sigurnost u svom radu. Jer on se primjenjuje za sve prostorije koje imamo, u kojima radimo i naše administrativne poslove - dakle ne samo u sobama bolesnika, nego i hodnik, i lift, sve prostorije koje koristimo u sustavu karantene i rada. Tako da je ovo jedan izuzetan način pobjeđivanja i korona virusne infekcije, ali i drugih bakterijskih i virusnih infekcija, dodala je dr. Jozić Novinc.

Doktor Dujmenović je kazao da smatra kako bi ovakav pristup modernizacije bolnica poželjno bilo primijeniti i u drugim našim bolnicama.

- Prioriteti naše bolnice, a mogu reći i naše županije, su ostali isti: dobrobit naših pacijenata i dobrobit naših djelatnika. I upravo je to bio razlog zbog kojeg je naš župan odlučio da nam pomogne u kupovini tog uređaja, rekao je dr. Dujmenović.

Samo jedan robot, kazao je, možda i nije posve dovoljan za cijelu njihovu bolnicu.

- Bilo bi bolje kada bismo imali još i dva uređaja, jer je on težine oko 140 kg i vrlo teško se premješta s odjela na odjel, iz jedne zgrade u drugu, ali mislim da smo mi krenuli jednim pravim putem, kazao je i dodavši da trenutno, osim na modernizaciji bolnice, radi i na povećanju bolnice.

-  U našoj bolnici se gradi središnji paviljon, naime mi još uvijek nemamo hitni bolnički prijem, tako da se gradi zgrada od 8400 m kvadratnog prostora u kojem će biti objedinjen hitni bolnički prijem i dnevna bolnica, rekao je dr. Dujmenović.

Pogledajte cijeli razgovor: