Potres zaustavio i pucnje Gričkog topa

Stanovnici Zagreba još uvijek osjećaju posljedice snažnog potresa koji ne samo da je nanio veliku materijalnu štetu, već i psihičku - svi koji smo ostali u našoj metropoli trzamo se i na najmanji zvuk, u strahu od novog podrhtavanja tla.

Shvatile su to i gradske vlasti, pa je privremeno obustavljen rad jednog od simbola našega grada - Grički top, koji svakodnevno pucnjem označava podne.

Prvi put od kraja Prvog svjetskog rata top neće pucati, i to do daljnjega, potvrdili su iz Gradsko stambeno komunalnog gospodarstva.

- Budući da su nakon nedavnog potresa pucnji iz Gričkog topa te nastale vibracije dodatno uznemirivali građane Gornjeg grada, od 28. ožujka pa dok se ne smiri situacija, obustavljeno je pucanje iz Gričkog topa, kazali su iz GSKG.

Odluka je donesena u dogovoru s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama i Kriznim stožerom, dodaju.

Grički top jedna je od znamenitosti Zagreba. Označavanje podneva započelo je 1. siječnja 1877. godine, a u prošlosti su pucnji iz Gričkog topa bili obustavljeni samo od 1918. pa do 1926. godine. Top je prvotno bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda, a danas se nalazi u Kuli Lotrščak na Gornjem gradu.