Napišite dramski tekst i pošaljite ga HNK-u

Doma ste, u izolaciji, a volite pisati? Napišite dramski tekst, inspiracija je posvuda oko nas, a vaš trud mogao bi nagraditi zagrebački HNK. Do 15. svibnja otvoren je natječaj tog kazališta za otkup suvremenog dramskog teksta.

Vrijeme epidemije i jak potres - već sada zvuči kao sažetak nekog holivudskog filma, no to je naša stvarnost. Pisanje je uvijek bila dobra terapija protiv stresa, a natječaj HNK za suvremeni dramski tekst dobar je poticaj piscima.

-  U povijesti Hrvatskog narodnog kazališta bio je samo prije pedeset godina jedan natječaj za dramski tekst i učinilo nam se iznimno važnim da na neki način promoviramo suvremeno hrvatsko dramsko stvaralaštvo, objašnjava intendantica Dubravka Vrgoč.

Zahtjeve nije lako ispuniti jer, osim što je riječ o uistinu velikoj pozornici, ansambl HNK-a ima 40 glumaca.

- Specifičnost naše scene je da ona traži dramske tekstove za veći broj lica i to je osobito bitno za mlade autore - da pokušaju i da imaju u budućnosti neku ideju da će se njihov tekst izvesti na ovoj pozornici, dodaje ravnatelj Drame Ivica Buljan.

U povijesti su često umjetnici stvarali po narudžbi, od Michelangela do Shakespearea:

- Često se pokazalo da pisanje po narudžbi rezultira isto tako dobrim tekstovima, dobrim ostvarenjima, koji na kraju krajeva omoguće onima koji pišu po narudžbi da iskažu ono što možda čak ne bi ni iskazali da nisu dobili tu narudžbu, komentira pisac Miro Gavran.

Drama mora biti pisana na hrvatskom jeziku te ne smije biti prije izvedena, objavljena ni prijavljena na neki drugi natječaj. Važno je i da se svaki autor može prijaviti s jednim dramskim tekstom.

- Završavam s porukom svim dramskim piscima: ostanite kod kuće i pišite dramu za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, rekla je zaključno Vrgoč.

Natječaj je otvoren do sredine svibnja, a pobjednički tekst bit će postavljen na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u izvođenju ansambla Drame HNK.