Doza adrenalina u izolaciji - Free Solo

Nedostaje vam adrenalina u kućnoj izolaciji? Pogledajte Oskarom nagrađeni dokumentarni film "Alex Honnold: Sam na stijeni" (Free Solo) i brzo će vas proći! Jer, ono što ćete vidjeti protrest će vas do srži. Rušenje ljudskih granica ogoljeno je do kosti. Film je na rasporedu u nedjelju 5. travnja u 12:20 na HTV1.

Ovaj izvrsni dokumentarac predstavlja intiman i dojmljiv portret profesionalnog penjača Alexa Honnolda. Pratimo ga u vrijeme njegovih priprema za prvi pokušaj u povijesti da se sam, bez ikakve sigurnosne opreme, popne na 975 m visoku liticu El Capitana, jednog od najviših vrhova američkog Nacionalnog parka Yosemite.

Vidjet ćemo i kako Alex pokušava uskladiti svoj pustolovni način života i vezu s novom djevojkom Sanni te kako se filmaši užasnuto suočavaju s mogućnošću da pothvat završi tragično. Ovaj sjajno snimljen dokumentarac, prepun opasnih scena i emocija, fascinantno je svjedočanstvo pobjede čovjeka nad prirodom te odista povijesnog sportskog dostignuća.Šala na račun free solo penjanja u doba izolacije

Film je postigao velik uspjeh i postao najgledanija premijera dokumentarnog filma National Geographica svih vremena. Film je dosad osvojio 30 nagrada i 48 nominacija.

Nagrade: Oscar za najbolji dokumentarni film (Elizabeth Chai Vasarhely, Jimmy Chin, Evan Hayes i Shannon Dill), Emmy 2019. u kategorijama najbolje režije (Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin), najbolje fotografije, najbolje originalne glazbe (Marco Beltrami i Brandon Roberts), najboljeg miksa zvuka, najbolje montaže, najbolje montaže zvuka, zatim BAFTA za najbolji dokumentarni film (Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Shannon Dill i Evan Hayes).

Ovaj nepopravljivi avanturist osvaja planine i u doba pandemije koronavisrusa, a ni težak pad nije ga natjerao da stane:
- Kad se penjete, situacija se može razvijati od zabave do ozbiljne u par sekundi. Najgori pad koji sam ikad imao bio je u Aspenu 2002. godine - slomio sam vrat, kosti zdjelice i četiri rebra. Napuklo mi je i desno plućno krilo, a ozlijedio sam i bubreg i jetru. Nisam ni o čemu razmišljao dok sam padao. Samo sam čekao da me oprema zaustavi, ali nije. Sve se odvilo podalje od zida, i nakon 11 metara udario sam u tlo. Ne sjećam se udarca, pa nemam traumu od toga, samo se sjećam prilično dezorijentiranog buđenja s osam glava iznad mene. O moj Bože, upravo si pao, pomislo sam. Potreslo me i zakleo sam se da se više neću penjati. Imao sam 22 godine i upravo sam započinjao fotografsku karijeru. Tri mjeseca kasnije, kad me magazin zamolio da uslikam fotografije sa stijene, složio sam se, i eto penjem se i dalje, prisjeća se Alex.