"Ostani doma, piši dnevnik"

U potrazi za pozitivnim i zdravstveno sigurnim idejama kako što lakše prebroditi život u izolaciji, došli smo do udruge zanimljivog imena - Manufaktura ideja. Što se, odnosno tko krije iza njega, doznala je ekipa HRT-a.

Ovih dana komunikacija putem društvenih mreža zamijenila je većinu aktivnosti u slobodno vrijeme. O dinamici i sadržaju objava vjerojatno će se pisati stručni radovi iz različitih znanstvenih disciplina, no sad su nam najpotrebnije one pozitivne.

- Ljudima treba prazan papir na kojemu mogu istresti sve ono što ih u ovim normalno nenormalnim okolnostima tišti, naglašava Elvira Katić, predsjednica Udruge Manufaktura ideja.

- Mama me pitala bi li s njom do trajekta preuzeti neke stvari koje je tata poslao s otoka. Nešto je u meni zatitralo i viknulo "DA"!!! Nakon pet dana ili više, udahnula sam svježi zrak, rekla je Marija Nola Škifić, članica Udruge Manufaktura ideja.

Udrugu Manufaktura ideja pokrenula je mala skupina prosvjetnih djelatnika u mirovini. Poziv nacionalnog stožera da ostanemo kod kuće kreativno su obogatili i pokrenuli inicijativu "Ostani doma, piši dnevnik". Poziv je upućen 26-og ožujka, zasad imaju više od 17 tisuća pregleda, 600 "lajkova", te brojne objave.

- Oni opisuju svakodnevicu. Od osoba na prvoj crti bojišnice, medicinskih sestara, liječnika, do domaćica zabrinutih, na primjer, što nema kvasca, govori Elvira.

Za one kojima treba dodatna motivacija, osigurana je i stručna  pomoć.

- Dugo se bavim tehnikama čitanja, učenja i pamćenja i ono što je u stvari biti tih tehnika je da se uzmu uzde i kormilo u svoje ruke, govori Ana Fundak, suradnica Udruge Manufaktura ideja.

I zato, „obračunajmo" se s ovom nepogodom, sami sa sobom, pozivaju iz Manufakture ideja.

- Kada prođe, a proći će, imamo zamisao da tiskamo sve te zapise u posebnom Dnevniku iz izolacije, koji bi trebao biti kolektivna memorija nekim novim generacijama, rekla je Elvira.