On line slikovnica o Frankopanima

U sklopu velikog projekta obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, Putovima Frankopana, napravljene su i slikovnice za najmlađe. Njihovu prezentaciju po školama zaustavio je COVID-19, no ubrzo su se počele izdavati u virtualnom obliku.

Ana zamahnu štapićem i vjerovali ili ne, stvori se kuća. Da kuća, bio je to pravi pravcati kaštel. Krasan, pored mora. Sa zidinama i šternom u dvorištu. Ulomak je to prve zvučne slikovnice nastale u sklopu projekta Putovima Frankopana.

- Prva nam je izašla o Kraljevici, no bit će ih još sedam. Imat ćemo i Čabar i Brod na Kupi i Grobnik i Trsat, Bakar, Bribir i Krk, istaknula je pročelnica UO za kulturu i sport PGŽ Sonja Šišić.

U timu kreativaca koji slikovnice pretvaraju u zvučne je i 12-godišnji Luka Zulian.

- Čuo sam njezin audio zapis slikovnice i vidio da bi bilo odlično da bi spojio zvuk i sliku zajedno da bi mogla djeca gledat preko youtube-a, rekao je Luka Zulian.

I iz udobnosti svog doma nastaviti na zanimljiv način učiti o Frankopanima, s obzirom da su aktivnosti koje su se provodile u školama zaustavljene zbog epidemije koronavirusa.

- Priče su vezane uz Frankopane ali ne konkretno uz neki povijesni događaj, vezane su uz područje u kojem je nastalo i promovira se tradicija tog kraja. I ono što je najzanimljivije meni da svaka priča ima svoju poruku, naglasila je Šišić.

U frankopansku tortu stavi se točno koliko treba šećera, badema i grožđica. Ni previše ni premalo. Tko neznam mjeru sve će mu ispasti krivo.

Hrvatska velikaška obitelj, knezovi Frankopani, obilježili su više od pet stoljeća hrvatske povijesti, a iza njih su ostali brojni kašteli, utvrđeni gradovi i dvorci diljem Primorsko-goranske županije koji se u sklopu projekta Putovima Frankopana obnavljaju i revitaliziraju.