Virtualni izbor princeze iz pušnice

Mnoge su se turističke manifestacije morale odgoditi ili otkazati zbog koronavirusa, no organizatori tradicionalnog Proljetnog  vašara u Karancu odlučili su ipak održati - izbor princeze pušnice. Sudjelovalo je 14 proizvođača.

Okupane dimom na mjesto izbora stigle su virtualnim putem.

- Napravili smo da se slika slanina,da se vidi vaga i da se vidi dnevne novine da to nije fotografije od prošle godine, od pretprošle, nego čisto da ovako bude koliko toliko regularno, kazao je iz Udruge Čuvari starih zanata, Karanac Vladimir Škrobo- Bajo.

Slanina mora biti suha, domaća, u jednome komadu, a ocjenjuje se težina. Novi način izbora nije zaobišao stoljetnu tradiciju pripremanja slavonskog specijaliteta.

- Ona stoji u soli,dva tjedna do tri tjedna zavisi od veličine, ova je bila konkretno tri tjedna zato što je ona malo veća.To je već od ovih težih svinja, od 150 do 200 kg.I onda ona bude u pušnici, ne smije biti tamna da pocrni, ona mora ostati, dobiti ovaku lijepu rumenu boju, rekao je proizvođač mesnih proizvoda iz Kneževih Vinograda Petar Dobrovac.

Oku lijepa, a teška 26 kilograma, prvu nagradu osvojila je slanina iz Valpova. No i u doba korone važno je ne klonuti duhom.

- Na ovaj način pokušavamo podsjetiti sve da Baranja još uvijek postoji i da će postojati i nakon Korona virusa i da ne zaborave na nas, dodao je direktor TZ Baranje Matej Perkušić.

- Ovo vrijeme nas treba naučiti da trebamo sami što više proizvoditi, da trebamo poizvoditi sami za sebe,a višak proizvoda prodavati, istaknuo je Vladimir Škrobo- Bajo.

Kupnja domaćih proizvoda iz naslonjača mogla bi biti antirecesijska mjera, ali i odličan način preživljavnja upravo ovih domaćih proizvođača entuzijasta i njihovih "princeza."