Jedinstvena hvarska procesija 'Za križen' ipak će se održati

Procesija 'Za križen', jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se održava već pet stoljeća, održat će se i ove godine, no u njoj će, zbog pandemije koronavirusa, moći sudjelovati samo desetero ljudi.

- Velikim trudom članova naše Bratovštine te svih župa i Križonoša koji sudjeluju u procesiji, Civilni stožer Republike Hrvatske usvojio je naš zahtjev da u procesiji može sudjelovati desetoro ljudi, uz strogo pridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom, obavijestila je Hvarane Uprava Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta, Bratovština Jelsa.

Bratovština moli sve koji nisu službeni sudionici procesije da ove godine ostanu u kućama, te na taj način svojom molitvom budu dodatna snaga i podrška svim Križonošama.

- Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su nam velikodušno pružili svoju pomoć kako bi se u ovim teškim trenucima procesija održala i nastavila tradicija koja traje već duže od 500 godina, navodi Bratovština u obavijesti koja je u utorak objavljena na mrežnim stranicama Grada Starog Grada.

Posebnost procesije Za Križen je u tome da šest zasebnih procesija kreće istovremeno iz šest župa: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Procesije se kreću u smjeru kazaljke na satu i završavaju povratkom u svoju župnu crkvu. Jako je važno da se procesije ne susretnu, što se smatra znakom velike nesreće.

Na čelu procesije nalazi se križonoša koji nosi križ prekriven crnim velom. Čast nošenja križa ponekad se čeka i do 20 godina. Križonošinu pratnju čine jedan pomoćnik (obično član obitelji), nosači torceva (velikih svijeća) i ferala, batistrada, svojevrsni vođa procesije i pjevači.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri. Svi su obučeni u tunike bratovštine bijele boje.

U procesiji sudjeluje mnoštvo vjernika, noseći svijeće i krunice. Ostali mještani dočekuju procesije i s njima u crkvi slušaju kantadure i sudjeluju u molitvama.

Procesija 'Za križen' upisana je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine 2009. godine.

Evo kako je bilo na procesiji prošle godine:
Za križen