Gerontodomaćice dokaz da dobro zaista postoji

Starije nisu zaboravili ni u selima oko Imotskog i Podbablja. Udruga "Imotsko srce" putem programa Zaželi, unatoč otežanim okolnostima, redovito se skrbi za 86 korisnika.

Kad nema dezinfekcijskog sredstva iz ljekarne, kontra korone poslužit će i jaka domaća kvasina. Vitalna devedesettrogodišnjakinja baka Iva Ljubas jedna je od šest korisnika o kojima se skrbi Nađa Grančić. Nema više nikoga svoga pa je Nađin dolazak uvijek razveseli.

- U 90 godina da imam kćer ne bi me ovako slušala, kaže baka Iva.

Pozvala je baka i ekipu HRT-a na kavu, ali i za nju i za nas vrijede ista pravila - dva metra je dva metra. Ipak, uz strogo pridržavanje pravila, kamera bilježi za baku važan trenutak - postavljanje blagoslovljene maslinove grančice.

Radno vrijeme za Nađu i njezine kolegice ne postoji, a ni poslovi se ne biraju. Za korisnike se radi sve što se može, pa čak i nosi drva. Za minimalac. 

- Svaki dan ja njih nazovem, pitam što im treba. Oni meni kažu što treba dostaviti i ja im to dostavim , objašnjava gerontodomaćica Nađa Grančić.
- Nije to samo plaća koje ove žene dobivaju, taj minimalac, to nije to. One daju od sebe svoje srce. Evo Nađa i njih 15, ne znam koju bih izdvojila, rekla je predsjednica Udruge "Imotsko srce" Jadranka Brečić.

Nisu samo netko tko donosi hranu, često su i utjeha i prijateljice i djeca.

- Mislim da ja njih iskreno volim i nadam se u Boga i daje mi snagu i nadu, kaže Grančić.

Prilagodili su se situaciji pa izostanak onog običnog ljudskog razgovora s korisnicima uz kavu nadoknađuju telefonskim. U bilo koje doba dana i noći.

- Daju im snagu, da se ne boje, da će se ponovo vidjeti, popiti kavu, skuhati ručak, rekla je Brečić.

I tako iz dana u dan, požrtvovno, strpljivo, po suncu i kiši, često zanemarujući i vlastite probleme - žene dobra srca pokazuju da dobro doista postoji.